Кьовеши: Европрокуратурата може да промени наказателното правосъдие

https://www.24chasa.bg/novini/article/8657515 www.24chasa.bg
Лаура Кодруца Кьовеши Снимка: Ройтерс

Правовата държава е една от основните ценности в ЕС и в резултат на това защитаването й и привличането под отговорност от онези, които извършват злоупотреби, са от изключителна важност за запазване на легитимността на ЕС, особено в момент на криза на доверието. Това посочва европейският главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши в статия в годишния доклад на антикорупционния орган на Съвета на Европа (ГРЕКО), който бе публикуван днес, информира агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Създаването на Европейската главна прокуратура, която се надяваме да заработи в края на 2020 г., е важна крачка в тази посока и има потенциал да промени изцяло парадигмата в сферата на наказателното правосъдие, пише Кьовеши. Тя изразява надежда, че Европейската главна прокуратура ще бъде "гъвкава и ориентирана към резултати" институция, с ефективни процедури, придружени със строго спазване на "основните гаранции за разследваните лица".

"За да изпълни изцяло мисията си, Европейската главна прокуратура ще трябва да бъде напълно независима, да работи само в интерес на ЕС, без да получава заповеди от европейските или националните власти", допълва европейският главен прокурор.

Кьовеши отбелязва още, че опитът й като главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния я кара да осъзнае предизвикателствата, пред които се изправя новата европейска прокуратура. Сред тях тя откроява особеностите на 22 съдебни системи, които предвиждат различни гаранции за заподозрените и различни процедурни правила за приемливост на доказателствата, и сътрудничеството между Европейската главна прокуратура и страните, които не членуват в инициативата, както и това с трети страни.

Друго голямо предизвикателство, по думите на Кьовеши, което има и спешен характер, е гарантирането, че Европейската главна прокуратура ще има достатъчно ресурси, за да изпълни ролята си. "Ако искаме бюрото на европейския главен прокурор да може да разследва успешно все по-сложни престъпления и да донесе добавена стойност към съществуващата рамка, трябва да има достатъчно делегирани прокурори, анализатори, финансови следователи и асистенти, за да обработват и анализират всички информации, които пристигат, за да разследват сложните потоци парични средства и огромния обем данни, и за да използват техники за разследване под прикритие", отбелязва Кьовеши.

Ако не се намерят решения на тези предизвикателства, съществува риск Европейската главна прокуратура "да стане една в голяма степен формална институция, което би представлявало голямо разочарование за очакванията, които доведоха до създаването й", обръща внимание Кьовеши.

Тя посочва, че е оптимист, защото разговорите, които е водила с Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет, както и с представители на страните участнички в инициативата, й дават надежда, че "ще бъде намерена достатъчно подкрепа за създаване на такава прокуратура, която да промени радикално борбата срещу злоупотребите".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана