Закриват Кризисния център за бездомни в кв. "Захарна фабрика" след протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/8657558 www.24chasa.bg
"Захарна фабрика" Снимка: Google street view

След протест на граждани Столичната община реши да закрие Кризисния център за бездомни хора в квартал "Захарна фабрика". Центърът, който се намира в блок 51, ще спре работа още тази година, а филиалът към него - в блок 48, ще бъде закрит до две години.

Това стана ясно след среща на Инициативния комитет на протестиращите с представители на Столичната община.

“Тази услуга ще продължи да съществува, но не на територията на Захарна фабрика и далеч от обществото, което има своите виждания за този вид социална услуга“, коментира пред БНР Минка Йовчева от дирекция "Социални дейности" обясни:

Днес недоволните се събраха пред сградата на Столичната община.

Притеснени, че няма реакция и чуваемост на техните искания, протестиращите от “Захарна фабрика“ се събраха пред Столичната община, за да бъдат видени и чути. Първоначално тяхната идея беше да бъде организиран палатков лагер, но за обособяването на такъв не са получили разрешение.

Протестиращите припомнят, че през декември миналата година от Столичната община са обещали кризисният център да бъде преместен.

Планирано е и автошествие днес в 16.30 часа, което ще тръгне от Общината в "Илинден" и ще спре пред сградата на Столичната община.

Обещават все още социалната услуга в Дома за временно настаняване да бъде променена:

"Той пак да работи като такъв, но да приютява хора, които имат по-голяма нужда и оценяват самата помощ - като жени, жертви на насилие, като старчески дом, като дом за рехабилитация. Въпросът е контингентът да се смени. Третото ни искане е просто да се довърши това, което кметът е започнал - да се бутне гетото", предложи Янкулова.

След протестите на хората от “Захарна фабрика“ от Столичната община се отказаха от идеята в квартала да бъдат настанени семейства от виетнамските общежития в “Красна поляна“.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана