Куба предпазливо отваря границите си след коронакризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8657637 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Вече от месец Куба сякаш успява да сдържи коронавирусната епидемия, което я подтиква да се готви за отваряне на туризма - двигател на островната икономика. Но трябва да действа предпазливо - в Хавана пламват нови огнища на болестта.

"Страната подготвя цялостна стратегия за възстановяване след Ковид-19, но ще я приложим, едва когато сме сигурни, че стриктно контролираме епидемията", предупреди наскоро президентът Мигел Диас-Канел.

Екипи за почистване дезинфектират и подготвят вече летищата и хотелите в страната, чието отваряне за пътници и гости наближава.

Границите официално са затворени до края на юни, но ред авиокомпании разчитат, че мярката няма да бъде продължена, и вече предлагат билети от юли нататък.

Няколко седмици здравните власти откриваха дневно по десетина случая. После обаче бе съобщено за огнище от над 60 заразени, свързано с търговски център в Хавана, лаборатория и транспортна фирма - това подейства като студен душ.

Съответно Куба взе предпазни мерки и още не е вдигнала нито едно ограничение: училищата остават затворени, общественият транспорт не работи, а носенето на маски навън е задължително.

"Проблемът не е решен в Куба, още по-малко в света като цяло и трябва много да се внимава със смекчаването на рестрикциите", подчерта д-р Франсиско Дуран, началник на управление "Епидемиология" в здравното министерство.

Опитни свинчета

==============

Островът с 11,2 милиона жители обаче няма защо да се срамува от постигнатия ефект: към вторник там бяха установени общо 2092 случая, включително 83 със смъртен изход, и едва 180 активни в момента.

За сравнение в четиримилионна Панама са регистрирани над 13 000 болни, 336 от които починали; това не попречи на властите частично да рестартират тази седмица икономическата дейност.

През последните 15 дни нивото на заразяване в Куба бе 2,33 на 100 000 души; в 11 от 16-те провинции нямаше нови случаи.

Страната подлага на строга задължителна карантина в пригодени за целта спортни зали и училища всички лица, контактували с доказани вирусоносители.

След като затвориха границите на 24 март, властите изолираха туристите в държавни хотели. От 60 000, заварени при обявяване на мярката от президента, в момента са останали към 4000.

Последните играят ролята на опитни свинчета за новия - посткоронавирусен туризъм.

"Дойдох в Куба през януари, на почивка, и ето че връхлетя коронавирусът. Трябваше да си замина през април", разказва Ирина Жаткевич, петдесетгодишна рускиня, настанена в позанемарения държавен хотел "Комодоро" в Хавана.

"Живея в този хотел вече два месеца", но "тук са много любезни", уверява тя.

"Крепост"

========

Според Омар Милиан, директор на хотела, в момента тече пробен период: за Куба "е наложително да продължи с развитието на туризма и трябва да проправим пътя, прилагайки международните норми, за да видят туристите, че Куба си остава сигурна страна".

Ето някои нововъведения: туристите вече не могат да се обслужват сами на бюфета, масите са раздалечени, а рецепцията - преоборудвана така, че да се избегне всякакъв контакт на персонала с гостите.

В заведенията вече не може да се сяда на бара и не е разрешено клиентите да доближават бармана, когато прави коктейли.

Разработва се правилник за достъп до басейна и плажовете.

"Страната ни ще стане като крепост, ще се нареди сред първите в света, излизащи (от кризата), с един по-сигурен, по-безопасен туризъм", уверява Омар Милиан.

Италианецът Давиде Кутика, пристигнал в Куба през март, е събрал вече впечатления за новите условия: "Сложили са хлорен разтвор до всички входове на хотела, за да си плакнем ръцете", разказва четирийсетгодишният мъж, отпиващ кафе в лобито.

Забранено е обаче излизането и къпането на близкия плаж.

И не всички туристи са доволни като Ирина и Давиде, че стоят блокирани в държавни хотели, не тъй гостоприемни и доста по-скъпи от "касас" - жилищата, давани под наем.

Някои качват в социалните мрежи видеозаписи с лоши отзиви за условията и храната в тази страна, където все липсва ту едно, ту друго.

(БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи