Списание "Лансет" се дистанцира от авторите на статия за хидроксихлорохина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8657660 www.24chasa.bg

Авторитетното медицинско списание "Лансет" се дистанцира от публикуваното на страниците му спорно проучване за въздействието на лекарството хидроксихлорохин, като призна с формално предупреждение, че сериозни въпроси били повдигнати относно достоверността й, предадоха Франс прес и БТА.

Изданието решило да информира читателите си, че е получило заслужаващи внимание научни възражения относно публикацията. Предупреждението беше публикувано във вторник под формата на забележката /"еxpression of concern"/ /изразяване на загриженост/,официален термин, използван от научните списания, когато някое изследване се окаже проблематично.

Тази ремарка не е толкова тежка, колкото примерно свалянето на цялата публикация, но тя предупреждава за съмнения, породени от научна статия.

Визираното изследване в случая предизвика прекъсването в световен мащаб на клиничните изпитания с лекарството хидроксихлорохин, тъй като авторите стигнаха до извода, че медикаментът няма благоприятно въздействие върху болните от Ковид-19 и дори може да има нежелателни последици върху тяхното здраве.

Проучването, публикувано на 22 март в "Лансет", се основаваше на данни от 96 хиляди пациенти, хоспитализирани между декември и април в 671 болници. В него се сравняваха резултатите от лечението на заразени с Ковид-19 приели и не приели медикамента. Но в публикувано на 28 май отворено писмо голям брой медицински авторитети изказаха силна тревога от начина, по който екипът е използвал методологията и данните на изследването.

Въпросната база данни била предоставена от американската компания "Сърджисфиър", специализирана в анализа на здравна информация. Авторите на изследването , д-р Мандип Мехра и екипът му защитиха резултатите от изследването си. "Ние сме горди със своя принос в борбата срещу Ковид-19", заяви един от членовете на научния колектив Сапан Десай, който също е и собственик на компанията "Сърджисфиър".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи