Одобрена е позицията за предстоящи видеоконференции на министри от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/8657663 www.24chasa.bg

Правителството одобри позицията на България за неформалната видеоконференция на министрите по заетостта и социалната политика, която ще се проведе на 9 юни 2020 г., съобщи пресслужбата на кабинета. В рамките на дискусията министрите ще обсъдят възможностите за продължаване на действието на някои от въведените по време на пандемията мерки в областта на заетостта и условията на труд за периода след нея, плановете за професионална квалификация и преквалификация, както и осигуряването на равенство между половете с фокус върху уязвимите групи лица. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

На 20 май 2020 г. Европейската комисия представи Специфичните препоръки за всяка държава-членка като част от Пролетния пакет на Европейския семестър. От страна на България не са направени възражения по текста, като препоръката в областта на заетостта за "засилването на активната политика на пазара на труда" е в съответствие с предприетите и планираните действия на национално ниво за запазване и възстановяване на заетостта чрез засилено и ефективно използване на целия инструментариум на активната политика на пазара на труда.

Министрите по транспорт и телекомуникации на Европейския съюз ще проведат неформални видеоконферентни срещи на 4 и 5 юни 2020г. Икономическото и социално въздействие на развитието на болестта COVID-19 е основна тема на двата съвета. Министрите ще обсъждат координирани усилия на държавите-членки за устойчиво възстановяване и растеж в транспорта и телекомуникациите.

Неформална видеоконференция ще проведат също министрите на вътрешните работи на ЕС 5 юни 2020 г. Ще бъде обсъдено отражението на COVID-19 върху контрола на вътрешните граници и свободно движение на хора, както и върху политиките по миграция и убежище.

На 8 юни ще се проведе неформална видеоконферентна среща на министрите на земеделието и рибарството на държавите-членки на ЕС. Очаква се Европейската комисия да представи проект на Стратегия "От фермата до трапезата" и проект на Стратегия за биоразнообразието, след което министрите ще имат възможност да проведат обмен на мнения по тях. За изпълнение на стратегията, ЕК ще предложи законодателна рамка преди края на 2023. Стратегията цели да осигури обща европейска рамка за кохерентно приложение на всички политики на европейско и национално ниво. Проектите на документи на ЕК предвиждат цялостна програма за всички етапи на производството на храни - от първичното производство до потреблението. За осъществяване на прехода към устойчива продоволствена система са предложени конкретни действия и цели, свързани с осигуряване на устойчиво производство на храни и продоволствената сигурност, стимулиране на устойчиви практики за преработка на храни и търговия; насърчаване на устойчиво потребление на храни, улесняване на прехода към здравословни и устойчиви диети, борба с измамите с храни и намаляване загубата и разхищението на храни.

За България реализацията на потенциала на двата документа в дългосрочен план ще зависи в голяма степен от осигуряването на достатъчен финансов ресурс за подкрепа на политиката и от възможността държавите-членки да разполагат с максимална гъвкавост при структурирането на своите инструменти според конкретните си нужди и потребности. За да бъде достигната по-висока амбиция от страна на земеделските производители в изпълнението на специфичните цели на ОСП и ангажиментите, произтичащи от Европейският зелен пакт, е необходимо инструментите на европейско ниво да предвиждат допълнително насърчаване на сдружаването на земеделските производители и малките и средни предприятия в организации на производители.

Проектите за Стратегия "От фермата до трапезата" и Стратегия за

биоразнообразието бяха публикувани на 20 май 2020г. от Европейската комисия и са част от Европейският зелен пакт, който беше представена в края на 2019 г. Предстои обсъждане на проектите на стратегии в Съвета на ЕС и в Европейския парламент като основните резултати от дебата ще имат значение за изпълнение на Плановете за действие, публикувани от Европейската комисия и приложени към проектите за стратегии.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи