Самолети срещу градушки първо в Северна България

https://www.24chasa.bg/novini/article/8659535 www.24chasa.bg
С използването на самолети земеделските площи и в Северна България ще бъдат защитени от градушки. СНИМКА: 24 часа

В готовност сме пилотно да бъдат обхванати чрез самолетен способ за борба с градушките площите в Северна България, които не се покриват сега с ракети. Това заяви земеделският министър Десислава Танева на изслушване пред парламентарната комисия по земеделие и гори. Агенцията за борба с градушките вече е изградила съответните активи, необходими за самолетите. Дори правителството водело преговори за съвместна защита с румънските власти.

Обявената поръчка за изпълнител е на финала си, има участник в процедурата, обясни земеделският министър. Планирани са и бюджетните средства за пилотното стартиране в Северна България.

Надявам се в края на юни всичко да бъде готово и агенцията и изпълнителят ще имат възможност да покажат, че самолетният способ за защита е ефективен, коментира Танева.

Според нея тази година агенцията за борба с градушките е най-готова като срокове и запасеност и с ракети спрямо предходните.

Досега са изстреляни 2236 противоградни ракети при 68 въздействия върху облаците. Активният сезон за борба с градушките беше открит на 26 април.

Агенцията разполага общо с над 16 000 ракети, това е най-високата запасеност, коментира Танева. С откритите нови ракетни площадки през миналата година са увеличени площите на защитаваната територия. Тя е общо 22 млн. дка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Татуировка на малко сърце зад дясното ухо символизира любовта при Катрин Тасева, видя зоркото око на "България Днес". Рисунката върху кожата май не помага в последно време на грацията ни в художествената гимнастика. Наскоро тя обяви, че е развалила годежа си с бореца Николай Щерев, след като двамата бяха сгодени и трябваше да се врекат във вечна

"Като кажеш категорично на един мъж, че няма да стане, и той те оставя на мира" КОЯ Е ТЯ Джия е най-новото попълнение в попфолка. Истинското й име е Гергана Анчева и е родена на 29.11.1993 г. в Пазарджик. Занимава се с музика от 13-годишна. За себе си казва, че най-важното е да бъде заобиколена от любими, чисти хора

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск