От 15 юни край на забраните, маските и миенето на ръце остават по желание (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8659665 www.24chasa.bg

Отварят и дискотеките, без ограничения в ресторанти и театри

С края на извънредната епидемична ситуация на 15 юни ще отпаднат и всички противоепидемични мерки, ще останат в сила само социалните и икономическите. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството в сряда.

Последните останали до момента забрани са за работа на нощните барове и дискотеките, както и ограниченията за запълване на местата в ресторантите, театрите, стадионите. Задължително в момента е и носенето на маски на закрито.

С края на епидемичната ситуация няма да има правно основание за налагане на забрани от здравния министър Кирил Ананиев.

Щабът обаче ще препоръча носенето на маски да остане препоръчително, поне за хората, които кихат и кашлят. Ще се препоръчва и спазването на дистанция между хората, както и добрата лична хигиена - редовно и старателно измиване на ръцете и дезинфекция, включително и на работните помещения.

Все още обаче се обмислят точните формулировки, като щабът и здравно министерство следят и какви мерки вземат другите страни със сходно на България разпространение на COVID-19.

Възможно било все пак да останат ограничения за влизане в страната на идващи от държави с високи нива на заразата.

Борисов се ядоса на недомислени заповеди на Ананиев

С караница посрещна министрите си на първото присъствено заседание на правителството от 12 март насам премиерът Бойко Борисов. По време на цялото извънредно положение и след това Министерският съвет заседаваше с видеовръзка.

Министри, стоящи без предпазни маски на лицето си в заседателната зала на правителството, ядосаха Борисов в началото на сбирката на кабинета. Сред хората, непоставили маските си бе и здравният министър Кирил Ананиев, въпреки че според неговите заповеди покриването на устата и носа в затворени помещения е задължително.

Борисов влезе в заседателната зала с маска, но започвайки да говори я свали.

“Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено. Недомислието на заповедта ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски. Ако е ресторант, може да сте без маски. А сега трябва да сте с маски”, обясни премиерът на министрите си на висок тон. Ако бяхте прочели малко и да си го представите, щяхте да го направите правилно, добави Борисов.

Според него издаваните от Ананиев заповеди са неясни и обърквали хората.

Единственото изключение можело да се направи, ако бонбоните за почерпка за рождения ден на икономическия министър Емил Караниколов бъдат приети за храна, обясни той. И нареди на Ананиев веднага да поправи недомислиците. А здравният министър кротко си сложи предпазна маска.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на