След спад отново скочиха заразените на Балканите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8659696 www.24chasa.bg
Манекени са поставени на маси в бар в Истанбул, за да се спазва дистанция. СНИМКА: РОЙТЕРС

Значителен ръст на заразените с коронавирус бе отчетен на Балканите, след като в последните дни имаше рязък спад. Учени се опасяват, че е възможна нова вълна на епидемията. В Турция новите случаи са 776, в Румъния - 119, в Северна Македония - 100, в Сърбия - 24, в Албания - 21, в Гърция - 19, в Босна и Херцеговина - 11.

Най-силно засегнати към момента в света остават САЩ и Бразилия.

В Беларус и Швеция - двете страни с изключително либерални мерки, броят на новозаразените продължава да расте. В Беларус са открити нови 852, а в Швеция - 775. За сравнение в Дания броят им е 35. Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел призна, че е сбъркал с предложението си, да не се налагат рестрикции за коронавируса. И че много хора са умрели заради неговото решение.

Междувременно експерти на Световната здравна организация (СЗО) и други специалисти отхвърлиха твърдението на известен италиански лекар, че новият коронавирус губи силата си. Проф. Алберто Дзангрило, завеждащ интензивното отделение на болница “Сан Рафаеле” в Милано, каза, че COVID-19 “повече не съществува клинично”. Епидемиологът Мария ван Керкхове от СЗО обаче изтъкна, че коментарите на Дзангрило не са подкрепени от научни доказателства.

Гърция съобщи, че ще покрива разходите за лечение за всички туристи, които са дали положителна проба за коронавирус по време на престоя им в страната.

Южната ни съседка взе пример от Кипър, където ще се поемат разноските на заразените и техните семейства.

За първи път от 13 дни във Франция броят на жертвите на коронавирус за едно денонощие надхвърли 100. Властите твърдят, че увеличението на починалите от COVID-19 се дължи на заразените в домове за възрастни хора.

Нови 285 заразени бяха отчетени в Германия през последните 24 часа. Общият брой на хората, които са тествани положително за вируса, е 183 879 души.

Австрия пък отменя от четвъртък всички свързани с коронавируса ограничителни мерки по границите си, включително карантината за пристигащи от всички съседни страни освен Италия.

Германия от своя страна отмени предупрежденията за пътуване за 29 европейски страни от 15 юни освен Испания, където ограниченията за посетители ще продължат и след 15 юни.

Досега COVID-19 е причинил смъртта на над 383 000 души по света от появата си в Китай през декември. Заразили са се повече от 6,48 млн. човека, от които близо 3,1 млн. вече са оздравели.