77-годишен лекар се върна да лекува COVID-19 и почина (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8659733 www.24chasa.bg
Стефан Радев

Търсят откъде пламна ново огнище в болницата в Сливен  Там има и контактна жена в детска градина

22-ма нови болни, активните случаи вече са само с двама повече от оздравелите

Трима станаха българските лекари, жертва на коронавируса. Във вторник борбата с COVID-19 загуби 77-годишният д-р Борислав Иванов от видинската болница “Света Петка”.

До последно медикът лекува пациенти на първа линия. Връща се на работа в болницата през есента миналата година, когато лечебното заведение изпитва сериозен кадрови проблем и неврологичното отделение е пред риск от затваряне. Въпреки че е

в рисковата група

заради възрастта

и придружаващите

си заболявания - диабет, артериална хипертония и исхемична болест на сърцето, не си тръгва и когато епидемията се разраства и започват да приемат заразени пациенти.

Последното дежурство на д-р Иванов като лекар е на 11 април. Ден по-късно вече става пациент. Тогава е приет в спешното отделение с оплаквания, направени са му всички изследвания, включително PCR тест, които потвърждават COVID-19.

“Веднага беше започнато лечение, първо в инфекциозното отделение, но после се наложи да го преместим в ОАРИЛ”, разказа пред “24 часа” д-р Ивета Найденова, и.д. директор на “Света Петка”. Състоянието на д-р Иванов се влошило бързо и 4 дни по-късно е преместен в интензивното.

“В хода на заболяването преценихме, че е по-добре да го преместим в болница с интензивно отделение с по-висока степен, и се обадихме на колегите от “Света Анна” в София. Оттам веднага откликнаха”, разказа д-р Найденова. Това се случва в средата на май, а около 20 дни по-късно д-р Иванов умира.

“В него

имаше много

страст и желание

да помага

и да лекува. Беше много колегиален и страхотен кавалер. Изключителен човек”, споделя тя през сълзи.

67-годишна жена от Пазарджик е втората обявена във вторник жертва, смъртните случаи у нас станаха 146.

1208 пък са активните, от които 22 са новите регистрирани към 8 ч в сряда. Така болните в страната са вече само с двама повече от оздравелите, които са 1206.

От 22-мата нови заразени за деня 9 са медици - един от София, 7 са от Клиниката по гастроентерология в сливенската болница “Хаджи Димитър”, а деветият случай е на лекар от военната болница в града, контактен на доктор от гастроентерологията. Така болницата в Сливен е новото огнище. Всички медици са настанени в лечебно заведение, но са в стабилно състояние, обяви кметът Стефан Радев.

Според него и останалите членове на областния кризисен щаб заразата в отделението е плъзнала, след като оттам преминал силно заразен пациент. Затова Радев настоява за задължително тестване при прием. Според националния щаб обаче допускането на толкова заразени медици било заради неглижиране на мерките, тъй като в това отделение не се лекуват пациенти с коронавирус.

Установени са всички преминали оттам пациенти, 5-6 дни са нужни да се издирят и контактните им и да се направят тестове, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Отделението е затворено за дезинфекция, а от резултатите на персонала зависи дали ще се затвори и цялата болница. Недостигът на персонал може да попречи отделението скоро да заработи, но в града има още две болници, които ще поемат, успокои кметът. Той допълни, че се работи по въпроса за

отваряне на PCR

лаборатория

и в Сливен

Радев съобщи, че има съмнение и за заразена служителка от детска градина “Детство”, контактна на едно от новодиагностицираните лица. Взета ѝ е проба, но в сряда превантивно родителите били предупредени да не водят децата си. Помещенията в градината ще се дезинфекцират.

Община Сливен е сред най-силно засегнатите от заразата в страната. Досега са регистрирани 103 случая, но кметът обърна специално внимание, че по-малко от 30% от заразените са от циганския квартал на Сливен “Надежда”.