Родена в България икономистка ще съветва Макрон (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8659747 www.24chasa.bg
СТЕФАНИ СТАНЧЕВА

Канят 34-годишната Стефани Станчева, професор в Харвард, да вади Франция от кризата

Френската икономистка от български произход Стефани Станчева, професор в Харвард, ще съветва президента Еманюел Макрон как френската икономика да излезе успешно от тежката криза с коронавируса, съобщиха западни медии.

В края на май стана ясно, че френският държавен глава е поканил международен екип от “най-известните икономисти на планетата” според определението на френската преса, който да препоръча мерки за възстановяване на страната след края на медицинската част на пандемията. Този колегиум от 26 топексперти ще бъде съпредседателстван от Нобеловия лауреат по икономика за 2014 г. Жан Тирол и от Оливие Бланшар - бивш икономист №1 на Международния валутен фонд.

В престижната компания 34-годишната Стефани Станчева е

поканена

като един от

най-големите

специалисти

в света по

данъчните

системи

и данъчните политики. В групата има още двама нобелисти, бивш вицепрезидент на Световната банка, бивша съветничка на президента Бил Клинтън, бивш американски министър на финансите.

Поканените от Макрон икономисти ще работят по 3 основни теми - климат, неравенства и демографски проблеми, свързани със застаряването на населението, пише френското издание “Депеш”. През декември те трябва да представят пътна карта с конкретни и политически осъществими решения. Задача на Станчева е да подготви съвети за преодоляване на неравенството в обществото, което във Франция доведе до бунт на “жълтите жилетки”. В интервю за в. “Монд” Жан Тирол нарича младата професорка “изгряваща, но вече световнопризната звезда”.

Действително тя е име, което се споменава с много суперлативи през последните години. През 2019 г. бе удостоена със създадената от в. “Монд” и Кръга на икономистите награда “Най-добър млад икономист”. С нея се удостояват учени под 41-годишна възраст с големи академични постижения през съответната година, но условие е техните трудове да са предизвикали обществен дебат и да са довели до вземането на решения в частния сектор.

Станчева излезе начело, като остави зад себе си 48 други кандидати, 12 от които жени. Година по-рано, през 2018 г., изследователката на проблемите на оптималното данъчно облагане бе поставена от сп. “Икономист” сред 8-те най-добри млади икономисти на десетилетието.

Стефани Станчева е

родена в Кричим

и живяла

в Габрово

през най-ранното си детство. Семейството ѝ напуска България, когато е 3-годишна. Родителите ѝ заминават за бившата ГДР, за да защитят докторати по инженерни науки. През 1992 г. избират да живеят във Франция, където момичето завършва гимназия. Стефани печели стипендия в Кеймбридж, като завършва през 2007 г. с награда “Адам Смит” за най-добър студент по икономика и получава две награди за най-добра дипломна работа - “Адам Смит” и “Гладстоун мемориъл”. Продължава образованието си с магистратура в Парижката политехника (Ecole Polytechnique), където има стипендия за изключителни академични постижения. И тук дисертацията ѝ е отличена като най-добрата, показва биографичната ѝ справка от Харвард.

Следва научна работа в Масачузетския технологичен институт (MIT), където през 2014 г. получава докторска степен. Същата година Стефани Станчева става част от екипа на Харвард, където от май 2018 г. е редовен професор по икономика.

Получаването на подобен пост е изключителна рядкост за хора на нейната възраст и е знак за блестящо представяне. Член е и на френския Съвет за икономически анализи, т.е. от две години вече тя е сред икономическите съветници на правителството в Париж. Името ѝ се споменава в публикации на в. “Ню Йорк таймс”, агенция Блумбърг, “Монд” и др.

Станчева изследва връзката между данъчните политики, неравенството и преразпределението, вдъхновена основно от работата на професора от Калифорнийския университет в Бъркли Имануел Саец. С него тя се запознава в Масачузетския технологичен институт, където той преподава икономика на обществения сектор. Впоследствие двамата правят редица съвместни публикации.

През 2013 г.

в интервю

за “24 часа”

Станчева каза,

че България има голям икономически потенциал, но трябва да изгради честна и ефективна администрация и да подобри образователната си система от първи клас до матурата.

Стефани казва, че

когато има

възможност,

се връща в

България,

за да посети роднините си. Според нея пред страната ни има няколко големи проблема. Единият е демографският - младите напускат, населението застарява и бизнесът остава без квалифицирани кадри. Другият е обедняването на възрастното население и трудният му достъп до здравеопазване. И не на последно място корупцията, която спъва инициативността на хората, които искат да развиват бизнес.

Профилът ѝ в туитър пък я разкрива като голяма почитателка на творчеството на родения в България Кристо, който почина преди няколко дни. В негова памет тя е публикувала снимки от някои от емблематичните му проекти като опакования Пон Ньоф и Райхстаг, както и от плаващите му кейове в Италия.