Студентите в Англия - в социални балони

https://www.24chasa.bg/novini/article/8659760 www.24chasa.bg
Британски депутати се редят на опашка пред парламента, за да гласуват дали да прекратят строгите мерки. СНИМКА: РОЙТЕРС

Ще ги групират по 8

Английски университети ще предложат на студентите си да се обучават и да живеят на малки групи, за да могат кампусите да отворят врати от септември. Заради епидемията от коронавирус те са затворени от март и лекциите и изпитите се провеждат онлайн. Някои вузове, като Кеймбридж, обявиха, че така ще бъде и следващата учебна година.

Това накара студенти да търсят начин да отложат обучението си, докато ситуацията се нормализира. Проучване показва, че 71% биха го направили, тъй като смятат, че ще получат по-добро образование, ако се виждат с преподавателите си и използват учебната база.

Затова вузове търсят начин да възстановят част от лекциите си на живо, тъй като са изправени пред най-голямата криза от съществуването си заради отлив на чужди студенти от страни като Китай и Индия.

Професор Лиз Бърнс от Стафордшър каза пред Би Би Си, че обсъждат с други университети идеята за създаване на социални балони. Става въпрос за малка група от студенти, около осем, които живеят на едно място и посещават едно помещение за лекции, споделят бани, тоалетни и пособия, без да се смесват с останалите си колеги. Те могат да ги виждат на открито, но не и да се събират в общежитията или учебните зали.

Бърнс призна, че най-сериозен проблем има с първокурсниците, които ще бъдат лишени от т.нар. седмица за социализация, през която опознават реда в университета и състудентите си. Обмисля се това да става онлайн, за да се избегнат събирания на хора извън балона.

Междувременно вътрешният министър Прити Пател охлади надеждите, че правителството може да се откаже от въвеждането на 14-дневна карантина за пристигащи във Великобритания от понеделник, което ще откаже много англичани от почивка в чужбина. Тя обяви, че мярката е необходима, за да се предотвратят повече смъртни случаи. Очаква се преразглеждане на това решение да има в края на юни, което доведе до 65-процентово намаление на някои ваканционни пакети, включително за България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване