Италия се отвори за Европа и туристи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8659783 www.24chasa.bg
Италианец посреща приятелката си от Германия на летището в Рим, след като ограниченията паднаха. СНИМКА: РОЙТЕРС

От 3 юни Италия влезе в третата фаза от епидемията на коронавирус, с което паднаха и последните пречки за свободното движение. За влизането в страната от Европа отпадна ограничението за поставянето под карантина, а придвижването между отделните области вече става без необходимите досега декларации. Засега остава в сила забраната за струпване на много хора на едно място, както и изискването за носене на маска на затворени публични места и в обществения транспорт.

“Днешната дата е много важна. Даваме и важно послание, което отправяме като Италия към целия свят, на който искаме да вдъхнем доверие”, написа във фейсбук външният министър Луиджи ди Майо.

Италианските летища все още не са се върнали към времената отпреди пандемията и на тях не кацат полети от Китай. Пристигащите и заминаващите от и за Европа се подлагат на контрол на термоскенери.

На централните гари в Милано и Рим обаче няма голямо струпване на хора, тъй като преминаването става по очертани еднопосочни пътеки. Навсякъде на входовете към влаковете се измерва и температурата на пътниците. Забрана за качване има към хора с температура над 37,5 градуса.

Дълги опашки от коли се извиха до пристанището на Месина в Сицилия, където пристигат фериботите за острова. Трафик и опашки от автомобили има и по магистралата до Генуа, където влизат колите от Франция. Трафик изпълни и Милано.

Нямаше голям трафик на околовръстното шосе на Рим. Километрични опашки от коли обаче се извиха до Вентимиля, на границата с Франция, заради заминаващите италианци, чакащи да бъдат подложени на термоконтрол. Италианците заминават за Франция най-вече с цел работа, а французите влизат в Италия предимно с цел купуване на алкохол и цигари.

В област Пулия пък е в сила правило, според което всеки пристигащ отвън трябва да сигнализира на властите, както и да пази за 30 дни списък с посетените места и с хората, с които се е срещал при пребиваването си.

На остров Сардиния пристигащите се регистрират и попълват онлайн въпросник за местата, които ще посетят. Това е с цел да се влезе във връзка с контактите при нужда, но е на доброволен принцип. Копие от регистрацията се прибавя към бордната карта на полета или пътуването с ферибот. От 13 юни ще се възобновят полетите за Сардиния от всички италиански летища, а от 25 юни – и от чужбина. Тогава ще се възобновят и международните линии на фериботите за Сардиния.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани