Почина посланикът нa Куба в България Тересита Капоте Камачо

https://www.24chasa.bg/novini/article/8660004 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Почина посланикът нa Куба в България Тересита Капоте Камачо. За смъртта ѝ съобщи Асоциацията за приятелство между България и Куба. В писмото им се казва: „С дълбока скръб съобщаваме, че на 2 юни 2020 г. в Хавана, Куба почина Н. Пр. Тересита Капоте Камачо. Загубихме голям приятел на България. Ще я помним с дълбоко уважение и като символ на нашето приятелство“.

„Ние обичаме България!“. С тези думи завършва едно от многобройните интервюта на посланик Тересита Капоте, които тя е давала за испанската редакция на Радио България през годините. И думите ѝ са изпълнени със съдържание!

Като временно управляващ посолството на Република Куба у нас (1994 - 2001 г.) и след това – като извънреден и пълномощен посланик (2010-2015 г.), Тересита Капоте Камачо се проявява като ярък дипломат и застъпник на контактите и добрите взаимоотношения между двата народа, предаде БНР.

С България я свързва и нещо много по-съкровено. Тересита Капоте е учила и живяла в Перник, където през 1961 г. започва да учи „Черна металургия“. По-късно за това си занимание ще каже, че ѝ е било интересно, макар да няма нищо общо с дипломацията. След като се връща в родината си, се раждат двете ѝ деца от брака ѝ с българин. През 1966 г. тя отново идва в България, за да работи като преводач и секретар в кубинското посолство. През 1970 г. се връща в Хавана. В Куба завършва Института за външнополитически отношения и става професионален дипломат.

Друг любопитен момент от нейната биография е, че превежда при срещите на Тодор Живков с Фидел Кастро - през 1970 и 1972 г. През 1986 г. Тересита Капоте постъпва в кубинското посолство в София - този път като втори, а след това и като първи секретар. Става свидетел на демократичните промени у нас от 1989 г. А след тях на два пъти заема поста посланик.

„Общото между кубинците и българите е, че са добри хора. И българите, и кубинците са и много умни“, казваше Тересита Капоте.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял