Анализатор: Не може да се чака бързо възстановяване на руската икономика след пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8660599 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Не бива да се чака бързо възстановяване на руската икономика след коронавирусната криза, заявява пред "Независимая газета" бизнес анализаторът Алексей Антонов. "За целта са необходими инвестиции, а основен, ако не и единствен източник" на средства сега "изглежда е държавата и държавният сектор", добавя той.

Ще има смисъл икономиката да се възстановява, щом спре икономическият спад. Но според косвени индикатори и предварителни данни икономическата система на Русия продължава да затъва в кризата, казва експертът Анна Бодрова, предава БТА. 

Намалялата консумация на ток в страната, ниското натоварване на железниците и анкети сред бизнесмените показват, че икономическата дейност продължава да се свива. Експерти признават, че спадът на руския БВП през май ще е по-дълбок от този през април, който според властите възлиза на 12 процента. Специалисти от Центъра за макроикономически анализ и краткосрочно прогнозиране предричат годишен спад на БВП с 11 на сто, допълва "Независимая газета".

Почти всеки трети жител на Русия не е успял да спести от самоизолацията, а голям дял от тях - 17 на сто, дори са харчели повече. Това са данни от проучване на агенция "МАГРАМ Ем Ар", пише "Известия".

Най-често хората обясняват нарасналите си разходи с това, че са купували повече храна, лекарства и спиртни напитки, с импулсивни покупки онлайн и абонаменти за платено интернет съдържание. Според икономисти те просто не са осъзнали, че повече разходи означават и по-малко доходи. Социолозите и психолозите пък са убедени, че жителите на Русия са заливали с алкохол и са замезвали своя стрес, предизвикан от извънредната ситуация. В крайна сметка според статистиката разходите на хората в Русия са надхвърлили доходите им почти с половин трилион рубли, заключава изданието.

Жителите на Руската федерация харчат вече с 50 на сто повече пари за електронни игри. Най-активни геймъри има в регионите, където най-рано бе обявена карантина, се казва в друга статия от "Известия".

Шейсет на сто от абсолвентите в Русия си търсят работодател, при който ще могат да работят дистанционно, сочи анкета на центъра "Русия - страна на възможности", чиито резултати цитира същият вестник.

Служителите на дистанционна работа не само пестят време от това, че не пътуват, но стават и по-продуктивни, защото пестят сили, изтъква аналитикът Людмила Желтухина. Хората се концентрират върху трудовите си задачи, без да губят време, за да хапнат с колеги, добавя тя.

След двумесечен престой отварят врати, макар с ограничения, кафетата и ресторантите в Русия, но хората не бързат да сядат на масите, констатира "Росийская газета".

Чувството за самосъхранение изглежда надделява над желанието им да се върнат към обичайния начин на живот. Мнозина разумно избягват обществените места, коментира Виктор Евтухов, зам.-министър на промишлеността и търговията.

Освен това са намалели и доходите им, значи мнозина пак ще се хранят вкъщи, допълва той.

По време на самоизолацията жителите на Русия са купували повече алкохол в големи бутилки, информират "Ведомости" и "Комерсант", като цитират данни от анкета на компанията "Нилсен".

През април руските консуматори са купили с 19 на сто повече водка в бутилки от над един литър, отколкото през април м. г. Продажбите на уиски в шишета от 1 до 2 литра са нараснали с 52 процента. Данните се отнасят до градовете с над 10-хилядно население.

Само за седмица в края на март поръчките за алкохол в Москва са нараснали двойно, разказва пред "Комерсант" източник от бранша.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи