Инспектори проверяват пазара на слънчеви очила за "Безопасно лято - 2020"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8660683 www.24chasa.bg
Слънчеви очила Снимка: Пиксабей

Инспектори от Главна дирекция "Надзор на пазара" (ГД НП) към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започват поредната сезонна кампания за проверки на предлагани на пазара стоки под мотото "Безопасно лято - 2020", съобщиха от Агенцията.

Кампанията започва през първата седмица на юни 2020г. и ще продължи три месеца. Обект на инспекциите ще бъдат продукти, често използвани от потребителите през летния сезон. Тук са включени слънчеви очила за различни възрасти, надуваеми детски играчки и туристически газови бутилки. С провеждането на кампанията, ГД "Надзор на пазара" има за цел да провери дали икономическите оператори, отговорни за пускането и предоставянето на българския пазар на тези продукти, спазват приложимото към тях законодателство.

Кампанията ще започне с проверки на слънчеви очила. Поради широката им употреба и голямото разнообразие на предлагане, слънчевите очила обичайно са в полезрението на инспекциите от ГД "Надзор на пазара".

В рамките на миналогодишната кампания са проверени 457 различни марки и модели слънчеви очила, предлагани за продажба в над 250 търговски обекта, разположени на територията на цялата страна, напомнят от Агенцията. Миналата година е установено, че 287 модела очила съответстват на изискванията. За 170 модела са констатирани различни несъответствия, като в това число са: 45 модела са били без маркировка за съответствие СЕ;156 модела са били без инструкция за употреба на български език.

На нарушителите са съставени актове за установяване на административно нарушение, а за продуктите без маркировка за съответствие СЕ са издадени заповеди за спиране от разпространение.
При избора на слънчеви очила от Агенцията препоръчват да се обърне внимание на някои от следните моменти: върху продукта, производителят трябва да е нанесъл трайно маркировка за съответствие СЕ. Знакът СЕ удостоверява, че при производството на очилата са спазени европейските норми за безопасност. Очилата трябва да се придружават от инструкции и информация за употреба, съставена от производителя и преведена на български език. Производителят предоставя ЕС декларация за съответствие заедно с всяко лично предпазно средство или включва в инструкциите и информацията интернет адрес, на който тя е достъпна, в изпълнение изискванията определени в Регламент 2016/425/ЕС.

От инструкцията за употреба, потребителят може да се информира за класа на филтъра на очилата, който може да бъде обозначен с цифрите от 0 до 4. Потребителят трябва да има предвид, че с повишаване на това число, защитните свойства на слънчевите очила се повишават. Потребителят трябва да знае, че слънчевите очила с филтри от клас 4 не трябва да се използват при шофиране. Това предупреждение e задължително да бъде записано в инструкцията за употреба. Трябва да е обявен начинът на почистване на продукта, срокът на годност на слънчевите очила при тяхната предвидима употреба.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Татуировка на малко сърце зад дясното ухо символизира любовта при Катрин Тасева, видя зоркото око на "България Днес". Рисунката върху кожата май не помага в последно време на грацията ни в художествената гимнастика. Наскоро тя обяви, че е развалила годежа си с бореца Николай Щерев, след като двамата бяха сгодени и трябваше да се врекат във вечна

"Като кажеш категорично на един мъж, че няма да стане, и той те оставя на мира" КОЯ Е ТЯ Джия е най-новото попълнение в попфолка. Истинското й име е Гергана Анчева и е родена на 29.11.1993 г. в Пазарджик. Занимава се с музика от 13-годишна. За себе си казва, че най-важното е да бъде заобиколена от любими, чисти хора

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск