Датата за избори е все по-близо, договорът - все по-далеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/8661402 www.24chasa.bg
Зоран Заев СНИМКА: Ройтерс

Не е известно дали партиите в Северна Македония наистина ще устоят докрай на онова, за което говорят тези дни - СДСМ е категоричен, че не отстъпва повече от 5 юли като деня на изборите, а ВМРО-ДПМНЕ дори не иска да говори за избори, а само за коронавируса.

Първата от двете седмици от четвъртото извънредно положение е към края си, а двете най-големи партии не мръднаха и на милиметър към компромисно решение за датата за предсрочните парламентарни избори. СДСМ се окопа в позицията, че по силата на конституцията и законите ще се гласува на 5 юли, а ВМРО-ДПМНЕ все по-малко споменава гласуването и се фокусира върху корона - кризата, която се влоши през последните дни.

Всички канали за комуникация между лидерите Зоран Заев и Християн Мицкоски са прекъснати и е неизвестно дали партиите наистина ще изпълнят докрай онова, за което говорят тези дни.

СДСМ е категоричен, че повече не отстъпва за датата на изборите, защото е несериозно и опасно държавата да продължи да функционира със служебно правителство и без парламент, а за ВМРО-ДПМНЕ е несериозно да се води кампания и да се гласува, когато всеки ден има новозаболели и починали от коронавируса. Македония е изправена пред най-жестоката здравна и икономическа криза и народът е фокусиран върху тези въпроси, заяви Мицкоски, който още веднъж повтори, че в тези условия не мисли за избори.

"Тази власт има системен неуспех в справянето с коронавируса, казват, че добре се справят, но опровержението идва веднага с 650 активни случаи и няколко хиляди под карантина. За един ден Македония има повече нови случаи и починали от целите Балкани взети заедно, а от властта няма нито един нов протокол, нито една мярка за защита. Единственото, което чуваме от тях е - избори, та избори. Аз не се страхувам нито от прокуратурата "Луи Витон", нито от трас-трас съдебната система, нито от пакетите, които Заев раздаваше под формата на подкуп, злоупотребявайки с кризата. Единственото, от което се страхувам, е да не губим повече човешки живот и да не застрашим здравето на гражданите, каза във вторник Мицкоски.

Неговото становище е, че ВМРО-ДПМНЕ ще отидат на избори, когато епидемията е победена и когато на ден има нула заразени и починали, а официалната позиция на партията, че трябва да се гласува през август или началото на септември, не е променена. Мицкоски предлага сътрудничество на СДСМ, за да се спасяват животи.

"До петък имаше канал за комуникация и разговаряхме за възможни сценарии, но оттогава няма канал за съобщаване на позииците, оттогава положението е тревожно, имаме десетки мъртви и стотици новозаболели и не се чувствам удобно да говоря за дата. Това не може да се квалифицира като ситуация, в която мога да живея. Аз не бих се чувствал вещ да говоря за това какво може да се случи след няколко седмици. Да бъдем сериозни, трябва да наложим мораториум на ежедневните политикантски теми и всички да се фокусираме върху справянето с тази пандемия. Хайде първо това да свършим, а след това, в първия възможен срок да организираме изборите", призова Мицкоски.

На въпрос какво ще прави, ако СДСМ и Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/ вземат решение за избори на 5 юли, Мицкоски каза: "Всяка чест, ако решат да идат на избори, когато броим десетки заболели и починали".

От СДСМ са на позиция, че за датата, на която ще се гласува, всъщност няма избор. Извънредното положение е продължено с 14 дни, но ако няма ново продължаване, нямаме избор. Законът е ясен, изборите трябва да се произведат на 5 юли. Онова, което е по-важно от датата на изборите, е изготвянето на протоколите за организация на изборите, за изборната кампания и за деня на гласуването", заяви заместник-председателят на СДСМ Дамян Манчевски. Според него най-добре е да се отиде на избори с консенсус от всички политически субекти. Той добави, че опозицията бяга от избори, тъй като знае рейтингите, които показват предимство на СДСМ. Увеличаването на броя на заразените се дължи на това, че онези, които бяха най-отговорни - МВР, просто решиха да не глобяват нарушителите и гражданите масово не спазваха мерките за защита, знаейки, че няма санкции, каза Манчевски.

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Владо Мисайловски, реагирайки на изявлението на Заев, че това е последното извънредно положение, подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ няма да позволят избори през юли. "Откъде знае Заев, че това е последното продължаване на извънредното положение? Политически ли взимат решението? Малко разум трябва да има, ако на всяка цена искат да правят избори и да бъдат източник на пандемия, гражданите не са заслужили това и ние няма да го позволим", заяви Мисайловски.

Най-голямата албанска партия - Демократичният съюз за интеграция се позиционира някъде по средата между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и оставя възможни всички варианти. Според Буяр Османи, ако на 5 юли няма избори, те ще се произведат есента. Ще се положат усилия да се създадат условия, но и да се постигне консенсус за 5 юли. Ако няма условия обаче, със сигурност ще има избори през есента. Ако говорим за дати, становището е, че 5 юли е последната дата, ако изборите са това лято, но смятам, че през тези две седмици трябва да се фоскусираме върху ситуацията със здравето, да следим епидемиологичните тенденции", каза Османи. (БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи