Трети лекар от МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен вече с COVID 19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8661597 www.24chasa.bg
МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен

Обучават здравния персонал в болницата по мерките за безопасност, предстои пълната й дезинфекция

Трети лекар от частната МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен е диагностициран с COVID 19, съобщиха днес от Националния оперативен щаб. С това заразените с коронавирус в периода от 30 май досега медици в града е вече 11.

Първо, на 30 май, заразата бе открита в един лекар и една медицинска сестра от отделението по по гастроентерология в тази болница, на 2 юни стана ясно, че още 7 медици от това отделение са заразени - 1 лекарка, 4 медицински сестри и 2 санитарки.

С коронавирус се оказа е лекар от Военната болица в Сливен, съпруг на диагностицираната с COVID 19 лекарка от гастроентерологията. Неговото отделение веднага бе дезинфектирано.Новозаразеният лекар от МБАЛ "Хаджи Димитър" работи в друго, различно от гастроентерологията отделение.

Специалисти от Сливен смятат, че заразата в това огнище е тръгнала от силно заразен пациент, преминал през отделението по гастроентерология. Затова и кметът Стефан Радев поиска всички болни в страната, които постъпват за болнично лечение, независимо от диагнозата им, да бъдат тествани и за коронавирус.Според националния щаб обаче заразата на толкова много медици се дължи по-скоро на неглижиране на мерките за безопасност, тъй като заболелите медици не лекували болни от коронавирус.

Заради това е организирано и предстои обучение на всички лекари и на целия здравен персонал на частната болница за мерките за безопасност и дезинфекция в удловията на пандемията от коронавирус, лекциите са поверени на доц. д-р Красимира Войнова от военната болница в града. Това съобщиха вчера от областния щаб.

РЗИ в Сливен продължава да издирва всички контакни със заразените медици лица, както и пациентите, преминали през отделението в последния месец. Някои от тях вече са поставени под домашна карантина, това предстои и за десетки други хора. Това ще отвори допълнителна работа и на полицията, която следи как се спазват разпоредените ограничения.

Само за последното дунонощие на територията на областта униформените са направили 351 проверки за спазването на карантината. Открити са 6 нарушения - 5 в Сливен и 1 в Нова Загора.Предстои поетапно да бъде тестван целият персонал на частната болница. По решение на областния щаб предстои да бъде дезинфекцирано и цялото здравно заведение, а не само отделението по гастроентерология.Има спорове как да бъде направено това.

Дали поетапно, като болницата остане отворена, как предпочитат нейните собственици, или тя да бъде затворена за няколко дни и напълно дизенфектирана, както настоява кметът на Сливен Стефан Радев.

"Споделил съм своето мнение с ръководството на болницата и със собственика. Очаквам тяхното решение как ще процедират. Така или иначе предписанието е за дезинфекция на всички отделения. Те искат да се изчакат резултатите от останалите проби, които са взети. Според мен обаче би било най-добре за самата болница, за пациентите и работещите там това да стане сега и наведнъж", обясни пред журналисти Стефан Радев и допълни, че вече са започнали тестове на всички служители от лечебното заведение.

Стефан Радев е категоричен, че Сливен не трябва да се затваря, както в началото на кризата беше затворено Банско. По думите му, евентуалното затваряне на града няма да реши въпроса с разпространението на заразата вътре.В същото време стана ясно, че пробата на съмнителната за коронавирус служителка от детската градани "Детство" в квартал "Младост" е отрицателна.

Жената е имала контакт с част от заразения персонал в МБАЛ "Хаджи Димитър", заради което в сряда градината превантивно не работи."По моя информация повечето от децата ще се върнат на градина днес, четвъртък, след като беше направена цялостна дезинфекция на детската градина", каза кметът.

От областния щаб в Сливен обобщават, че в момента две инфекциозни отделения в града - това в областната болница "Д-р Иван Селимински" и във Воентата болница, имат свободни легла и при необходимост могат да приемат нова заразени с COVID 19.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани