Румъния само на теория получава 33 млрд. евро от пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8661715 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Румъния само на теория получава 33 млрд. евро от пандемията. На практика не сме взели и 30 процента от сегашния бюджет за инвестиции

В разгара на здравната криза строителният сектор бе основният двигател на световната икономика. В цяла Европа, включително и в Румъния, строителните обекти бяха тези, които спасиха икономиката от потъване.

Румъния получи десетки милиарди евро с настоящия европейски бюджетен цикъл. Парите бяха там, трябваше само да ги вземем и да ги използваме за инвестиции. Имахме да строим магистрали, болници, напоителни системи, нови училища, да правим дигитализация и много други неща.

Имахме специалисти, работници, материални ресурси, оборудване и компании, за да направим всичко това, но нещо липсваше.

Какво всъщност се случи? Не бяха изразходени и 30 процента от отпуснатите средства, а се намираме в края на този бюджетен цикъл без никакъв шанс средствата да бъдат привлечени и използвани. От малкото привлечени средства, само една част отиде за инвестиции, останалите бяха използвани за всякакви бюрократични въпроси (човешки ресурси, дебюрократизация, фалшива дигитализация и пр.), които не произвеждат пряк резултат и добавена стойност за икономиката.

Повечето публични инвестиции се развиваха чрез Националната програма за местно развитие, достъпът до която е лесен, без бюрократични правила, но е силно политизирана и използвана от всички правителства, за да обслужва местната власт. По същество към програмата няма критики, защото дава много добри резултати, но защо не успяхме да направим същото и с европейските пари?

Всъщност нашите политици превърнаха Румъния в страна, която прави вноски (в бюджета на ЕС), но не се възползва от европейските фондове. Разбира се, виновни за това не са хората там (в Брюксел), но със сигурност са виновни тези, които ни представляват и които напълниха институциите, отговарящи за достъпа до европейските фондове, с некомпетентни хора, чието основно качество е политическото послушание.

Румъния можеше да вземе пари, за да строи магистрали, но днес не знаем откъде ще тръгнем и къде ще стигнем по тях. Защо да ни дават пари европейците, след като ние не успяваме да извадим едно разрешително за строеж съгласно законодателство, което сами сме изготвили?

Вероятно в Брюксел пада голям смях, когато се обсъжда Румъния: дайте им колкото се може повече, сложете каквито искате цифри там, защото и без това онези момчета няма да усвоят друго, освен трохите от масата на големите сили.

Повтарям, не са виновни те, няма европейски интерес тези пари да не бъдат изразходени, а има интерес на румънските политици да използват за инвестиции национални средства, над които Европа няма власт и отвън не може да бъде поискано санкциониране на онези, които ги отклоняват.

Да не забравяме, че едно поколение политици бе разпердушинено от действията на Националната дирекция за борба с корупцията в резултат на откритите нередности в изразходването на европейските фондове. Сега тази институция е обезглавена.

Беше обявено тържествено, че Румъния ще получи от ЕС над 33 млрд. евро за възстановяване на икономиката след пандемията.

Сега може да се разбере по-добре откъде дойде тази спирала на изявления за колкото се може повече заразени и починали хора. Нямаше голямо значение, че румънските инвеститори преживяха истинска драма със спирането на икономическата активност.

Но Румъния няма да получи тези пари, те са само заделени, тоест съществуват, но няма да ги видим. Могат да бъдат използвани за абсолютно всякакъв вид инвестиции, но това няма да стане. Румънските политици ще предпочетат отново да не посягат към тези пари, защото не могат да спрат част от тях без риск да бъдат разследвани и осъдени. (БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи