ЕК публикува своя доклад за научното представяне на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/8661858 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Европейската комисия публикува своя доклад "Научно, научноизследователско и иновационно представяне на ЕС 2020 - справедлива, зелена и цифрова Европа", който има за цел да анализира ефективността на Европа по тези показатели в глобален контекст. Докладът на ЕК се изготвя и публикува на всеки две години, като това е неговото трето издание, съобщава порталът за наука на Министерството на образованието и науката.

По традиция в изготвянето на доклада взимат участие водещи учени и международни организации. Докладът изследва водещите глобални тенденции и предоставя задълбочен анализ на представянето на Европа в областта на науката, научните изследвания и иновациите през последните години. Той отчита и сложната реалност, в която научните изследвания и иновациите се развиват в наши дни, и взаимодействието им с други важни политики, като тези в сферата на образованието и развиването на умения. В документа са представени 11 препоръки по отношение на политиката на ЕС в областта на научноизследователската и развойната дейност, които са групирани около 3 стълба: научни изследвания и иновации за безопасно и справедливо пространство за човечеството, научни изследвания и иновации за глобално лидерство и научни изследвания, и иновации за икономическо и обществено въздействие.

Публикацията изтъква необходимостта от научни изследвания и иновации, които да подкрепят устойчивия и приобщаващ растеж на компаниите, регионите и страните, като в същото време увеличават конкурентоспособността. Подчертава се значението от осигуряване на подходящи умения на европейците в "светлината на новата технологична революция", както и на значителната роля на политиката на ЕС в областта на научноизследователската и развойната дейност за повишаване на производителността на компаниите, което води до създаване на работни места и на стойност, отличаваща се с устойчивост в дългосрочен план. В документа се набляга и на важността от постигане на целите за устойчиво развитие чрез възможностите, които научните изследвания и иновациите предлагат, и интегрирането им в политиките и инициативите на ЕС, които ще допринесат за една справедлива, неутрална за климата и цифрова Европа.

Основните предизвикателства, с които Европа ще продължи да се бори, са овладяването на епидемията от COVID-19 и спешното разработване на ваксини и методи за лечение на коронавируса, климатичните промени, замърсяването и унищожаването на горите и океаните, и гарантиране на достъпа на европейските граждани до по-добро здравеопазване и образование. "В същото време дигиталната трансформация на икономиката и обществото, подпомогната от изкуствения интелект, блокчейн технологиите и квантовите изчисления, променя коренно начина, по който живеем и работим с безпрецедентна скорост", се посочва в доклада на ЕК.

Докладът идентифицира Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа" /2021-2027 г./ като ключово средство, чрез което ЕС да отговори на тези предизвикателства. Програмата цели да създаде нови знания и решения за постигане на целите за устойчиво развитие и да осигури по-голяма насоченост чрез своя ориентиран към мисиите подход /например, адаптация към изменението на климата, в това число промени в обществото; добро състояние на океаните; неутрални по отношение на климата и интелигентни градове; добро състояние на почвите и храните/ и чрез европейските партньорства. Същевременно, публикацията отчита необходимостта от търсенето на по-голяма синергия между европейските структурни и инвестиционни фондове, и програмите "Хоризонт Европа" и "Еразъм+".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на