НСИ: Забавяне на икономическия растеж до 2,4% в началото на 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8662079 www.24chasa.bg
Националният статистически институт

Икономическият растеж в страната се забави рязко през първото тримесечие на настоящата година най-вече в резултат на отслабване на крайното потребление още преди коронавирусната пандемия да засегне тежко както българската, така и икономиките на основните търговски и бизнес партньори на нашата страна, показва неревизираната предварителна оценка на Националния статистически институт (НСИ).

Подкрепа на макар и по-слабия икономически растеж оказва позитивният търговски баланс, след като износът надвиши по размер вноса в България през първото тримесечие с над 370 млн. лева.

Брутният вътрешен продукт на България се повиши през първото тримесечие на 2020 година с едва 0,3% спрямо последните три месеца на миналата година, когато нарасна с 0,8%, докато на годишна база икономическият растеж се забави рязко до 2,4% след растеж с 3,1% в края на 2019 г., предава БНР.

Това представлява най-слабото нарастване на БВП на тримесечна база от началото на 2014 г., докато икономическата експанзия на годишна база е най-слаба от третото тримесечие на 2014 година.

Според предварителните данни на НСИ за първото тримесечие на годината произведеният брутен вътрешен продукт възлиза на 25,575 млрд. лева по текущи цени, като на човек от населението се падат 3678 лева от стойностния обем на показателя.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) през първото тримесечие на 2020 година възлиза на 21,956 млрд. лева по текущи цени.

През периода януари - март тази година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 0,1 процентни пункта спрямо първите три месеца на миналата година. В същото време индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,1 процентни пункта до 27,6%, докато реализираната добавена стойност от дейностите в сферата на услугите намалява до ниво от 70,2% при 70,4% през първото тримесечие на 2019-а година.

За крайно потребление през първото тримесечие на 2020 г. се изразходват 83,5% от произведения БВП, докато инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 13,9% от произведения БВП.

Крайното потребление през периода януари - март тази година намалява с 0,1% на тримесечна база (след повишение с 1,1% през последните три месеца на 2019 г.) и нараства на годишна база с 4,1% (след повишение с 6,3% през предходните три месеца). Брутната добавена стойност в икономиката пък се повишава с 0,1% на тримесечна база и с 2,3% на годишна база (след повишения съответно с 0,7% и с 2,7% през четвъртото тримесечие на 2019 г.).

Външнотърговското салдо през последното тримесечие е положително и в размер на 372,3 млн. лева, като през периода януари - март износът на стоки и услуги нараства с 0,9% на тримесечна база (след понижение с 0,5% в края на 2019 г.) до 16,9456 млрд. лева и се повишава на годишна база с 1,9% (след понижение с 0,4% през предходните три месеца). В същото време вносът се увеличава с 1,5% на тримесечна база (след спад с 3,1% през предишните три месеца) до 16,5733 млрд. лева, като на годишна база вносът нараства с 1,2% (след понижение с 0,2% през октомври - декември 2019 г.).

Положителното външнотърговско салдо се отразява позитивно на икономическия растеж, като търговският излишък в размер на 372,3 млн. лева представлява 1,5 процентни пункта от БВП през първото тримесечие на годината, показват предварителните данни на НСИ.

Данните на НСИ показват, че принос за икономическия растеж през периода януари - март 2020 г. спрямо година по-рано оказват и нарастването на колективното крайно потребление с 4,1%, индивидуалното потребление - с 3,7% и бруто образуването на основен капитал, което се увеличава с 1,2 на сто.

За първите три месеца на годината индустриалният сектор формира дял от 23,7% от БВП, докато секторът на услугите допринася за 60,3% от БВП, а аграрният сектор - 1,9 на сто.

НСИ представи и данни, показващи увеличаване на производителността на труда през първото тримесечие на годината.

Брутният вътрешен продукт на един зает в нашата страна нараства с 2,5% спрямо първото тримесечие на 2019 година, като заетите лица в икономиката на страната през периода януари - март са 3,3982 милиона, а общият брой отработени часове е 1,3804 милиарда.

Структурата на заетостта по икономически сектори през първото тримесечие на 2020 година спрямо съответния период година по-рано показва увеличение на относителния дял на сектора на услугите.

На едно заето лице се падат 7526,1 лева от текущия обем на БВП, като всеки зает създава средно 18,5 лева БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през първото тримесечие се увеличава реално с 2,9%, докато брутната добавена стойност за един отработен човекочас нараства реално с 2,8% спрямо година по-рано.

Равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 6897,1 лева от БДС средно на един зает и 16,2 лева за един отработен човекочас, докато в сектора на услугите всеки зает произвежда средно 6776,3 лева БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 16,0 лева от текущия обем на показателя.

Най-ниска остава производителността на труда в аграрния сектор – едва 932,6 лева БДС на един зает и скромните 3,1 лева за един отработен човекочас.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани