Иван Иванов след мъмренето от Борисов: Парното ще поевтинее с 14%

https://www.24chasa.bg/novini/article/8662281 www.24chasa.bg
ИВАН ИВАНОВ

Парното щяло да поевтинее средно с 14% в сравнение с 1 юли миналата година, а не да поскъпне, обяви председателят на КЕВР

Цената на парното за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон средно за страната ще бъде с 14% по-ниска от цената, която беше за миналия зимен период. Това каза на онлайн брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране  Иван Иванов. Намалението за София ще бъде 15 %. 

 Иванов призова хората да не вярват на изкривена информация и слухове. 

"Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22% по-висока цена", каза още председателят на КЕВР. 

Председателят на КЕВР заяви, че ако хората сравняват по месеци какво са плащали за парното миналия сезон и какво ще плащат сега, ще стане ясно, че има намаление на цената.

Според доклада на експертите на КЕВР цената от 1 юли на парното в София ще бъде 81,57 лв., а тази, по който плащаме сметките до 30 юни е 66,70 лв. без ДДС, което е увеличение от 22,3%. Само "24 часа" написа, че  цената от 1 юли миналата година е с 15% по-ниска, или е била 95,64 лв. 

Председателят на КЕВР обясни и как са направени прогнозните цени на природния газ по тримесечия до 1 юли 2021 г. Те са изчислени на база на фючърсни сделки, тоест за сделки година напред, на най-големите газоразпределителни центрове в Европа. Той обоснова по-високите цени на парното в сравнение с май и април, с традиционното поскъпване на природния газ през зимния сезон, когато потреблението се увеличава. Към този мотив добави и очакваното оживление на икономиката след пандемията и съответно по-голямото потребление на газ, което също ще доведе до поскъпването му на борсите. 

На въпрос защо се е увеличил прага за промяна на цената от 5 на 15%, отвоворът бе, че ако цената на природния газ нараства всеки месец и то с повече от 5%, това означава комисията да определя и нови цени на парното. Това няма да даде стабилност и предвидимост за клиентите на топлинната енергия.

Месечна промяна на цената на топлинната енергия пък на този етап не била добро решение, тъй като 94% от домакинствата, които ползват тази услуга, плащат на прогнозно месечно потребление, тъй като нямат уреди за дистанционно отчитане. В София при 430 000 абонати, едва 30 000 са с такива уреди. Това означавало цяла армия инкататори, между 5000 и 6000 да отчитат в един ден всеки месец.

Нормативното задължение е до 2027 г. всички да имат уреди с дистанционен отчет. 

Иванов отговори и на въпрос за думите на премиера Бойко Борисов от Габрово, че мандатът на КЕВР е изтекъл и трябва да се смени и че регулаторът прави глупости с увеличение на цените на парното при драстичното намаляване на цените на природния газ. Моят мандат и на още четирима членове на комисията изтече на 2 април. Единствената причина да продължа да изпълнявам правомощията на председател на комисията е, че в закона е записано, че това е до избор на нови членове, каза Иванов и допусна, че след изявлението на премиера процесът ще се забърза. Поясни обаче, че това  не зависи от комисията, а от Народното събрание, което трябва да избере новите членове на КЕВР. 

По повод репликата за глупостите, председателят на комисията заяви, че в тези 5 години регулаторът работил според законите на страната и в обществен интерес и ако някой не го е разбрал, то никога няма да го разбере. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани