Уволниха служител на митницата в Благоевград след крупния обир на пари и бижута

https://www.24chasa.bg/novini/article/8664006 www.24chasa.bg
Два дни полицаи и прокурори описваха липсите в митницата и правеха огледи на сградата и двора. СНИМКА: Антоанета Маскръчка

Служител на Митницата в Благоевград е уволнен след крупната кражба на около 230 хил. лв., 20 кг бижута и др. вещи от склад в нощта на 17 срещу 18 януари.

И. П. е уволнен заради пропуски в инвентаризацията и документацията на съхраняваните в складовете конфискувани пари и стоки. Тези административни проблеми били открити след кражбата, когато трябвало да се изясни какво точно е изчезнало и по кои преписки.
Служителят обаче обжалва уволнението си в съда, а делото започна преди дни.

"Той няма никакво отношение към кражбата, но е следвало някой, така да се каже, да "опере пешкира", твърди адвокатката му в съда.
Откраднатите пари и накити са били от закритите вече Митница Кулата и Митница Кюстендил, от 2007 г. до 2009 г., но се съхранявали в Благоевград. Преписките по тяхното изземване са от 1996 г. и 1997 г. Валутата е била съхранявана в банка в Сандански до 2011 г. и след това е пренесена в митницата в Благоевград. Защитата на уволнения митничар настоя да бъде представен договор за охраната на Митническо бюро - Благоевград, защото смята, че извършената кражба в склада е заради безотговорност от други служители, свързани с охраната.

Дръзкият обир на митницата още не е разкрит. Обирджиите са прескочили оградата през нощта на 17 януари, качили са се по външна аварийна стълба, разбили прозорец и влезли в административната сграда. Оттам отишли в склада с веществените доказателства и с ъглошлайф пробили касите. Около 2 часа са работили необезпокоявани и са изнесли валута на обща стойност 230 000 лв. Имало и фалшиви пари, както и излезли от употреба банкноти. Откраднати са били и около 20 кг. накити, някои от които сребърни, а други от обикновен метал.

Преди да избягат, пуснали чешмите, запушили сифоните и предизвикали наводнение, за да заличат следите си, а цялата сграда е била подгизнала. Митницата се охранява от СОТ и двама охранители на смяна. Те обаче се черпели за Антоновден. СОТ-ът се е включил 4 пъти след проникването на крадците в Административната сграда, а охраната е дала обратна връзка, че всичко е наред.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани