Заловиха 2 пратки от модерната дрога кратом на летище София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8664591 www.24chasa.bg
Част от заловения кратом. 2-те пратки били с фалшиво име на получател, не са потърсени. СНИМКА: ПРБ

Наркотикът е от стрити листа на дърво, които в малки количества предизвикват еуфория и повишено либидо и действат като марихуана при големи

Две пратки от редкия наркотик кратом са били заловени на летище София, съобщиха от прокуратурата. Дрогата била изпратена от Индонезия и е общо 5 кг.

Първата пратка от 3 кг пристигнала в края на април. По документи се водело, че в колета има чай. Митничари я проверили и се оказало, че вместо заготовка за топлата напитка, пратката е пълна със стрити листа на дървото кратом.

Получателят бил фиктивен, не се е явил да потърси пратката. Последвал още един колет, този път от 2 кг. Адресатът отново бил недействителен.

Катомът е рядка за България и Европа дрога. Наркотикът е характерен за Югоизточна Азия и най-вече Тайланд, където расте дървото кратом. Листата му съдържат опиатния заместител митрагинин. Те могат да се дъвчат свежи. В изсушен вариант опциите са пушеше, варене на чай или да се извлече екстракт от тях и дрогата да се направи на таблетки.

Ефектът на кратома се различава спрямо приетото количество. При малки дози човек изпитва прилив на енергия и еуфория. При по-големи количества действието е по-скоро успокояващо и унасящо. Други ефекти са чувство на емпатия, повишено либидо, промяна в способността за фокусиране на очите, обезболяващо действие, усещане за горещина и потене.

Възможно е да предизвика гадене и повръщане, запек, безсъние. Човек лесно се пристрастява, има и случаи на наркомани, развили психоза.

Дрогата често се използва като по-евтин заместител на опиатите. Разследващи предполагат, че някой е искал да опита да отвори нова пазарна ниша в търговията с дрогата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на