Продават МиГ-29, за да вземат още 8 F-16?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8664623 www.24chasa.bg
Пандемията няма да забави доставката на първите 8 F-16.

Изпращат днес за САЩ първите 4-има пилоти за новите изтребители

Натиск да стартира подготовка за покупката на още 8 американски изтребителя F-16, а част от 15-те съветски МиГ-29 да бъдат продадени започнаха военните.

Това стана ясно от изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана.

“Нужна е някаква реализация на част от МиГ-29 овреме, преди 2029-2030 г., за да може държавата да реализира някакъв приход като компенсация на разходи, които ще прави по инфраструктура на летищата за F-16 и т.н.”, каза министърът пред депутатите.

“Нека не прозвучи нахално, но не е ли време да помислим за втората част от проекта - за следващите 8, да започнем да го готвим”, добави Каракачанов при изслушването си от ресорната комисия.

Пандемията няма да забави доставките на първите 8 F-16, които трябва да бъдат у нас до 2024 г., успокои той. България плати за тях 2,2 млрд. лева.

Символично изпращане за първите ни четирима пилоти на F-16 са организирали днес президентът и военният министър. Летците ще се срещнат в 10 часа с Каракачанов, а след това с президента Румен Радев. Очаква се да заминат до дни за САЩ, където в продължение на 2 г. ще бъдат обучавани. Първите пилоти трябваше да заминат още в края на април, но пътуването им се отложи заради коронавируса.

Няма да се намалят средствата за отбрана и такива обсъждания в правителството не са водени. Единствено някои строително-ремонтни дейности може да се отложат заради пандемията, обясни още Каракачанов. “Ще бъдат спестени някакви пари, но след 30 г. недоимък в Министерството на отбраната тези пари ще намерят място в други сфери като модернизацията на танковете Т-72 или ремонт на някоя друга техника”, посочи той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева