"Адевърул": С маска и през лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/8665643 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Внезапното нарастване на случаите на заразяване с новия коронавирус в четвъртък е сигнал, че ситуацията не е под контрол и че може да стигнем до ситуация, "която никой не желае", а именно "да стане задължително да се вземат отново някои мерки". Това мнение на д-р Раед Арафат, държавен секретар в министерството на вътрешните работи и ръководител на Департамента за извънредни ситуации, цитират днес повечето румънски медии.

Увеличението на случаите на заразени хора в четвъртък би трябвало да привлече вниманието ни. Трябва да следим какво ще се случи през следващите дни, каква ще бъде ситуацията. Това е сигнал, че ситуацията не е под контрол, така, както искахме ние, и че трябва да бъдем много внимателни в спазването на правилата за физическа дистанция (...), заяви д-р Арафат пред телевизия Диджи 24. Трябва да работим заедно, за да предотвратим ситуация, която никой не желае, а именно да се върнем към голям брой нови случаи и да бъде задължително да се вземат отново някои мерки, предупреди д-р Раед Арафат.

Групата за стратегическа комуникация към правителството съобщи в четвъртък, че в Румъния са регистрирани 238 случаи на заразяване с новия коронавирус. Общият брой на заразените в страната нарасна на 19 907. Към 13,00 ч. вчера бяха регистрирани 1299 смъртни случая след заразяване с новия коронавирус. Броят на излекуваните бе 13 919, а броят на пациентите под интензивни медицински грижи бе 153.

"Увеличението е всъщност намаление", посочва в заглавие в. "Адевърул" и пояснява, че тревогата, предизвикана от броя на новите случаи в четвъртък, е погрешна. Съотнесена към броя на направените тестове, цифрата всъщност показва процентен спад на случаите на заразяване, посочва вестникът.

Фактът, че бяха регистрирани 238 нови случая на Ковид-19, бе възприет като "взрив" на новите случаи на фона на 119 новозаразени два дни по-рано. Нещата обаче не стоят точно така, посочва "Адевърул". На 2 юни, когато новите случаи са само 119, са направени 5561 теста, а процентът на заразените е 2,14. На 4 юни, когато са регистрирани 238 нови случая, направените тестове са 13 445, а процентът на заразените е 1,77, пише вестникът. Така, когато са направени два пъти и половина повече тестове, Румъния регистрира спад на процента на положителните резултати. Само дето информацията бе интерпретирана погрешно, обобщава изданието и предлага справка за последните 10 дни.

На 3 юни, при направени 10 592 теста, са потвърдени 152 случая на заразяване, тоест процентът е 1,44. На 2 юни, при направени 5561 теста, новозаразените са 119, а процентът е 2,14. На 1 юни са направени 4055 теста и са открити 141 нови случая, тоест процентът новозаразени е 3,48. На 31 май, при направени 13 378 теста, новите случаи са 124, а процентът е 0,93, пише "Адевърул" и цитира данните до 26 май.

Изводът е: колкото повече тестове се правят, толкова повече нови случаи се откриват. Ако утре направим само десет теста и нито един от тях не излезе положителен, това няма да означава, че сме изкоренили коронавируса, а че не сме направили достатъчно тестове, отбелязва "Адевърул".

Вестникът пише още, че положителната тенденция в борбата с новия коронавирус се потвърждава и от броя на пациентите, които са на интензивно лечение. През последните дни в Румъния техният брой действително намалява: 4 юни - 153 пациенти, 3 юни - 162, 2 юни - 166, 1 юни - 159, 31 май - 160, пише "Адевърул" и предлага данни до 26 май, когато броят на пациентите на интензивно лечение е бил 181.

"С маска и през лятото", пише в друг материал същият вестник и посочва, че задължението за носене на предпазна маска в затворено обществено пространство ще остане валидно в Румъния, докато се регистрират нови случаи на Ковид-19.

Вестникът цитира проф. д-р Дойна Азойкай, председател на Румънското епидемиологично дружество, според която румънците може да се надяват на отпадане на задължението за носене на маски в края на юли. Дотогава ще може да се прецени дали епидемията е под контрол, обясни проф. д-р Дойна Азойкай. Санитарната маска обаче може да остане дългосрочен аксесоар, ако се появи втора вълна на епидемията, допълва тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на