Законът за държавните бензиностанции мина на първо четене в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/8665760 www.24chasa.bg
Министърът на икономиката Емил Караниколов СНИМКИ: Велислав Николов

Със 143 гласа "за", 4 "въздържали се" и 1 глас "против" , парламентът прие на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се регламентира създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" (ДПК), както и 100 държавни бензиностанции. Те ще се строят по големите пътища, както и в малки населени места,надценката им ще е минимална, а първите се очаква да заработят от март догодина.

Държавното предприятие ще получи и всички активи и дейности, свързани с държавния резерв на нефт и нефтени продукти и запасите, които трябва да се съхраняват.

С промените се цели да се създадат и нови данъчни складове, до които всички търговци да имат достъп. Държавният резерв ще се преобразува в рамките на 3 месечен срок, а ако има нужда след това ще се създават и допълнителни складове. По време на дебатите стана ясно, че в тази част законопроектът получава подкрепа от всички партии.

ДКП ще осъществява и контрол върху спазването на ангажиментите на частните субекти да съхраняват резерви.

Подкрепата си изразиха всички партии, а против гласува народният представител Румен Гечев.

По време на дебатите Петър Кънев от БСП посочи, че ще подкрепят законопроекта, като уточни, че е имало сериозни дебати по въпроса, а тази идея е присъствала в тяхната платформа през 2015 г. и поздрави вносителите, че използват тяхното ноу-хау. Той посочи, че държавният монопол е нещо ужасно, но по-ужасно от него е именно частният такъв.

По думите му независимо кой е на власт, опозицията трябва да има контрол върху държавните дружества.

По повод твърденията, че законът представлява негативна оценка за работата на регулаторите, министър Емил Караниколов отправи молба от парламентарната трибуна, относно КЗК, а именно да не се забравя, че комисията се избира от НС и в нея има представители от повечето партии, както и че КЗК извършва секторни анализи и подчерта, че те трябва да бъдат четени.

По думите му анализите са помогнали за доработването на закона за горивата, който създаде напрежение в сектора. Именно комисията е посочила и проблема с данъчните складове, припомни още министърът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения