Как да четем данните в Националната информационна система за COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8666122 www.24chasa.bg
Жени Начева

Зам.-министърът Жени Начева и представители на „Информационно обслужване“ дават брифинг в Министерството на здравеопазването (конферентна зала, ет. 4) във връзка с Националната информационна система за COVID-19.

Всеки ден ще се подготвя съобщение до медиите, за да няма интерпретация на данните, които ще се обновяват в полунощ за предходния ден.

Пълен хаос с данните за новите случаи на заразените с коронавируса и смъртните случаи настъпи в първия ден, в който те не се съобщават от щаба на брифинг. От днес данните се публикуват само на официалната информационна система coronavirus.bg.

Според едната информация за последното денонощие днес нямаше починал от коронавирус в България. При сравнение на общия брой смъртни случаи обаче се виждаше, че има 12 нови. Днес бяха обявени 159 смъртни случая, а за четвъртък бяха 147.

Разминаването бе единствено в броя на тестовете и на починалите лица, коментира зам.-министър Начева.

Информацията не е въведена днес, данните са вписвани в продължение на месеци, включвали са се и нови лаборатории, посочи още тя. Важно е да гледаме на системата като на база, която напред ще се поддържа и развива. Да, има грешка в данните в Единната информационна система за болните от коронавируса у нас, каза зам.-министъра Жени Начева.

Днес за първи път се промотира тази информационна система и щеше да буди голямо учудване, ако нямаше разминаване в числата, коментира проф. Кантарджиев.

Винаги е важно данните да се сравняват в точно определен час, отбеляза още той.

Болниците са правили грешка да не регистрират случаи, когато не са били сигурно, че те са в резултат на COVID-19. Затова сега се получи разминавания в данните, посочи още Кантарджиев.

Ако имаше пълно съвпадение на данните, аз щях да се съмнявам, че те са манипулирани. Напълно нормално е да има разминавания. Който работи, той греши. Болниците и лабораториите, които не са пипнали един пациент с COVID-19, нямат сгрешени данни, заяви още професорът.

Много често лаборатория с положителен резултат е дублирала резултат на хоспитализиран пациент в болницата, допълни д-р Пенчев.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи