Окончателно: 10 г. затвор за пиян шофьор, убил 33-годишен колоездач в Приморско

https://www.24chasa.bg/novini/article/8666380 www.24chasa.bg
Загиналият Евелин Дуков. Снимка:Архив

Върховният касационен съд остави в сила решение на Бургаския апелативен съд, с което постанови 10 г. лишаване от свобода за пиян шофьор, убил 33-годишен колоездач в Приморско на 3 декември 2017 г. 

На първа инстанция подсъдимият Владимир Колев получи рекордно висока присъда от 17 г. затвор за смъртта на Евелин Дуков, както и забрана да управлява МПС за 18 г. По-късно апелативни магистрати намалиха и това наказание на 11 г. забрана, а ВКС го потвърди.

Тежкият пътен инцидент става около 12:20 ч. на 3 декември, 2017  г., на ул. "Трети март“ в  Приморско. Зад волана на  "Опел Омега“  е Владимир К.олев, който в пияно състояние /2,70 промила/ навлиза с  94 км/ч. в лентата за насрещно движение и премазва велосипедистът. След катастрофата шофьорът бяга и се укрива, но е задържан няколко маса по-късно.

По време на цялото дело на първа инстанция Колев отрича да е бил той зад волана. Окръжният съд определи случая като особено тежък и даде 17 г. затвор за Колев, но апелативните, а след това и върховни магистрати са на мнение, че случаят не може да бъде квалифициран като особено тежък. Според касационния състав исканията за увеличаване на наложените на подсъдимия наказания, съдържащи се в протеста на прокуратурата и жалбите на частните обвинители за неоснователни.

"Без съмнение човешката личност, животът и здравето са висши ценности, посегателството срещу които изисква строга реакция. Нейното практическо проявление обаче не може да бъде в механичното налагане на несъразмерно тежки наказания. Следването на подобен подход е съпътствано от риска за превръщане на наказанието в самоцелно възмездие, което не води до благоприятни последствия нито за извършилия престъплението, нито за обществото“, се казва в решението на ВКС. То е окончателно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България