Ще напусне ли американският бизнес Китай само заради призивите на някои политици?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8666554 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Готови ли са САЩ за икономическо разделяне с Китай?", пита в броя си от 3 юни вестник „Уолстрийт джърнъл". Статията отправя предупреждение, че настроените срещу Пекин американски политици трябва да разберат, че прекъсването на веригата за доставки и връзките в образованието с Китай ще навреди значително на конкурентоспособността на САЩ, предаде Радио Китай.

На всички трезво мислещи икономисти е ясно, че мисленето на някои американски политици е пожелателно. От икономическа гледна точка настоящата глобална верига за доставки и индустриална верига са формирани чрез разпределение на пазара и сътрудничество.

Мултинационалните компании разпределят ресурси по целия свят въз основа на закономерностите на пазарната икономика, като целта е максимална печалба. Така че едва ли биха се вслушали сериозно в призивите да напуснат Китай?

Нещо по-тревожно за американските компании е, че ако се осъществи „икономически развод" с Китай, това ще означава, че те вероятно ще загубят огромен пазар, който има неограничен потенциал. Нормално, никоя компания не би се отказала доброволно от такъв голям пазар, на който едва ли американските политици ще успеят да намерят заместител.

В тазгодишния доклад за работата на китайското правителство бе посочено, че на фона на промените във външната среда, Пекин ще продължи с отварянето си към света, ще стабилизира веригата на доставки и индустриалната верига и ще насърчава реформите и развитието. Наскоро, с подкрепата на правителствата на Китай и Германия, представители на стотици германски компании пристигнаха в Китай, за да възобновят работата си там.

Нещо по-важно, Китай неотдавна публикува общия план за изграждането на Хайнанската зона за свободна търговия, който се фокусира върху улесняването на търговията и инвестициите, до 2035 г. островът трябва да се превърне в отворена икономическа зона на ново по-високо ниво, а до средата на века тя да покрива всички световни стандарти. За да се реализират тези цели, в общия план се предлагат улеснения и институционални мерки за безопасен и безпрепятствен поток на данни в пет аспекта, сред които са свободна търговия, свободни инвестиции, свободен поток на трансгранични капитали, свободен обмен на персонал и свободен транспорт. Според проекта, бъдещата зона за свободна търговия в Хайнан ще се превърне в ярък пример и важна врата, ще насърчи формирането на нов модел на отваряне на по-високо ниво и ще играе важна роля за икономическата глобализация и изграждането на общността на споделена съдба.

„Огромният капацитет на китайския пазар не може да бъде игнориран", пише в статията на „Уол Стрийт джърнъл". Това е обективната реалност, и глобален консенсус.

Късогледите и параноични американски политици не могат да разклатят решимостта на многонационалните компании, включително американските, да инвестират в Китай. Така че „икономическото разделяне" с Китай е просто поредната им нереална мечта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на