Токът скара Управителния съвет на БНР с шефа му

https://www.24chasa.bg/novini/article/8668631 www.24chasa.bg
Андон Балтаков СНИМКА: Велислав Николов

Трима от членовете му пратиха сигнал в прокуратурата

Може ли да излъчва БНР, ако няма ток? Два настоящи договора за електроенергията в общественото радио скараха Управителния съвет на БНР и генералния му директор, а трима от членовете на УС подадоха вчера сигнал до прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция, парламентарната медийна комисия и Съвета за електронни медии (СЕМ) за закононарушения, извършвани по техни твърдения от шефа на радиото Андон Балтаков.

Според Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев от УС става дума за обществена поръчка за доставка на електроенергия, осъществена зад гърба на съвета. Два договора за доставка на електроенергия за БНР били сключени без одобрението на УС. Единият е за 244 000 лв. с ДДС с фирма “Мост енерджи” АД за една година, другият - за 54 000 лв. с “Енерджи маркет” АД за два месеца.

Четвъртият член на УС - Димитър Димитров, не подкрепя колегите си.

“С встъпването си в длъжност новият генерален директор наследява проблемите, породени от няколкомесечната управленска криза в БНР. Един от тях е доставката на електричество за общественото радио - в София и Благоевград. Вместо да обяви нова обществена поръчка, тогава ръководството на БНР и настоящият УС неглижират проблема, който може да доведе до спиране на радиото”, е официалната позиция на Андон Балтаков.

Заради предложена доста по-висока цена на електроенергията той е отказал да подпише договор с доставчика и е започнал да преговаря за доставка по свободно договорени цени, обясниха още от радиото.

Заради казуса Балтаков се срещна два пъти със СЕМ вчера. Медийните надзорници поканили и тримата от УС на БНР в понеделник, въпреки че като орган СЕМ не може да се меси в търговските взаимоотношения на радиото.

“Спорът за този договор е отдавна. Той е сключван през 2018 г. и след това продължаван с анекси. По-важното обаче е БНР да продължи да работи нормално, затова ще посъветваме и двете страни да отстъпят крачка назад и да намерят начин в радиото да е спокойно”, каза председателката на СЕМ Бетина Жотева пред “24 часа”. Междувременно в съвета пристигнала подписка от 52-ма служители на БНР, в която настояват за оставка на управителния съвет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на