Плажовете за българи - на символични цени или безплатни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8668736 www.24chasa.bg

Трябва да се внимава с таксите за паркиране

Около 17 на сто от черноморските плажове това лято, при това главно онези, които се посещават предимно от българи, ще са напълно безплатни или ще предлагат сянката и шезлонгите на съвсем символични цени, показа проверка на “24 часа”.

Ивиците, чиито концесионери трябва да предлагат принадлежностите безплатно, засега са 25, но е твърде възможно да станат и повече, тъй като това зависи от договореността, която постигнат с туристическото министерство. Държавата ще им опрости напълно концесионните такси за лятото, ако направят чадъра и шезлонга безплатни, или ще им намали плащането с процента, с който те намаляват таксите.

На север плажовете с напълно безплатни принадлежности са северният плаж на Панорама, целият курорт Ривиера и огромният плаж на Шкорпиловци (виж картата). Безплатни са и плажовете в Бяла, Обзор и Елените.

По Южното Черноморие, което всъщност разчита много повече на родни туристи, напълно безплатните плажове са много повече=

Всъщност повечето от тях са с безплатни чадъри и шезлонги, включително градският плаж в Бургас и ивиците в някои по-малки курортни комплекси.

Извън тях цените на плажните принадлежности на преобладаващата част от останалите плажове варират до 5 лева, т.е. намалението е сериозно спрямо лятото на миналата година.

В Златни пясъци например плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг - по 4 лв., в Албена – по 1 лв. по Южното Черноморие максималните цени рядко достигат до 3,50 лв.

Много от стопаните на плажовете обаче ще направят опити да хитруват, предупреждават туристически босове. Още миналата седмица туристическият министър Николина Ангелкова направи проверка по плажовете, при която бе установено, че цените на чадърите и шезлонгите на един от плажовете са намалени само в двата странични края на платената ивица, но по средата действат тези от миналото лято.

Но ако таксите, които се плащат за чадър и шезлонг, все пак са част от концесионните договори и концесионерите ги заплашва глоба от 50 хиляди лева, ако не спазват уговорките с държавата, то цените на всичко останало не се регулират. Това ще изкуши много от тях да изненадат неприятно летуващите със стряскащи цени за паркиране= В много курорти те достигат до 30 лева на ден за лека кола.

Според приетите наскоро промени в Закона за здравето в разпоредбата за водното спасяване се дава правна възможност за лято 2020 да се намали броят на спасителите на някои плажове. Този вариант обаче е записан само като възможност и тепърва по преценка на Министерството на туризма според заетостта на съответния плаж и неговото географско разположение може да има само по един спасител на пост. В такъв случай неговото работно време ще е по-кратко.

Това обаче няма да важи за големите курорти, където водните спасители ще са по двама на пост=  

“Всеки стопанин на плажа, който би искал да се възползва от законовата промяна, може да направи своето предложение съгласно изричните указания на министерството, като финално допълнителната схема за водно спасяване за лято 2020 г. ще бъде съобразена с фактическата обстановка”, заяви преди време министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тъй като сезонът официално почва на 15 юни, засега няма данни каква ще е заетостта на хотелите. Много хотелиери се опасяват, че заради страха на хората от заразяване мнозина ще предпочетат да отсядат в частни квартири, които биха могли да си запазят през някое от многобройните интернет приложения.

Миналата седмица въпреки няколко срещи на бранша във Варна не стана ясно как ще трябва да се действа, ако гост на хотел се окаже заразен. Туристът по принцип може да се лекува за сметка на застраховката, европейската здравна карта или на собствени разноски, ако няма валидна полица. Обаче след пълното му оздравяване той ще трябва да бъде поставен под карантина за 28 дни, за да не пренесе епидемията. В този случай от РЗИ са обяснили, че за този период гостът ще се връща обратно в хотела.

Въпреки че чуждите туристи при влизане в България ще подписват декларация, че всички разходи по престоя са за тяхна сметка, не е ясно дали тези гости имат възможност да покрият 28 дни хотелски престой. И ако не могат да платят веднага, каква ще е гаранцията за хотела, че ще си получи парите, чудят се от бранша.

Въпреки всичко поне големите морски общини правят възможното да привлекат колкото се може повече родни туристи по Черноморието, тъй като не е ясно доколко ще има чужденци. Всеки уикенд в Бургас например от следващата седмица до края на лятото ще е тематичен, а идеята е почивните дни да са посветени на определена тема, която да привлича хората. Хотели и ресторанти, които се включат в  инициативата, ще бъдат рекламирани безплатно в сайта на общината и във фейсбук профила ѝ. Първото събитие е етно- и хендмейд уикенд от 12 до 14 юни.

До края на лятото Бургас ще предложи още Дни на сценичните изкуства, Джаз уикенд, Уикенд на мидите и цацата, Ретро и рок уикенди, както и Екстрийм уикенд за почитатилите на екстремни изживявания.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на