Англия ще връща чужденци, които откажат карантина (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8668853 www.24chasa.bg
Пътник, увит в найлон, пристига на летището в Лутън, Великобритания. СНИМКА: РОЙТЕРС

От понеделник всеки пристигащ на Острова трябва да посочи адрес, на който ще стои 14 дни в изолация

Великобритания предупреди, че може да не допусне на своя територия чужди граждани, които откажат да стоят 14 дни в самоизолация.

Задължителната карантина се въвежда от понеделник (8 юни) за всички пристигащи в Обединеното кралство.

Вътрешното министерство призова пътуващите да попълнят онлайн формуляр в правителствения сайт 48 часа преди да дойдат в страната. В него трябва да посочат точен адрес, на който ще изкарат карантината, как ще стигнат до него и на какъв телефон могат да бъдат открити.

Разрешава се да се отсяда в жилища на близки или роднини, но се препоръчва контактуването с домакините да бъде ограничено. На лицата, които не могат да посочат адрес за самоизолация, ще бъдат осигурени места за настаняване, но те трябва да си платят престоя в тях.

Подаденият

онлайн формуляр

е добре да се

носи разпечатан

от пътуващия

или запазен на мобилен телефон, тъй като полицията ще прави проверки дали карантината се спазва. Това е особено важно за хората, които не владеят добре английски език, защото е предвидена глоба от 100 паунда за липса на декларация. 1000 паунда пък ще е санкцията, ако не бъдеш открит на посочения в нея адрес през първите две седмици от престоя си във Великобритания.

От карантина

са освободени

тираджиите

и сезонните

работници,

които в момента пристигат, за да участват в прибирането на реколтата в английските ферми, но две седмици ще трябва да стоят само на местата, където работят и нощуват. Тя няма да е задължителна и за медиците, помагащи за борба с коронавируса.

Авиокомпаниите и туристическият бранш остро осъдиха въвеждането на карантина за пристигащи близо три месеца след началото на епидемията. Те смятат, че тя ще доведе само до още по-големи загуби в техния бизнес и е напълно лишена от смисъл, тъй като броят на заразените във Великобритания е далеч по-голям от останалите европейски страни. Правителството обаче твърди, че по този начин предпазва страната от втора вълна. Затова и от 15 юни пътуващите в обществения транспорт в Англия ще бъдат задължени да покриват устата и носа си. Призивът е обаче да не се използват готови маски, за да има достатъчно за медиците, а саморъчно направени.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на