Габриел: Местните власти имат ключова роля за възстановяване от кризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8670053 www.24chasa.bg
Мария Габриел СНИМКА: Архив

Регионалните и местни власти играят ключова роля както за предприемане на мерки срещу кризата, предизвикана от COVID-19, така и при прилагането на стратегии за възстановяване. При разработването на програмите на ЕС е важно инвестициите да са фокусирани върху критични области като здравеопазване, климатични промени, цифровизация, като се отчитат и регионални приоритети. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на дискусия с председателя на Комитета на регионите Апостолос Цицикостас и председателя на Комисията за социална политика, образование, заетост, изследвания и култура Анне Карялайнен, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Според Мария Габриел, Комитетът на регионите може да е водещ при ангажирането на местните и регионални власти, както и други заинтересовани страни, за мобилизиране на публични инвестиции в образованието, културата, научните изследвания и иновациите. Това може да се осъществи чрез комбиниране на европейски фондове с национални и регионални програми, а Европейската комисия би могла да подкрепи и изграждането на капацитет на регионално и местно ниво за ползване на финансовите инструменти по бъдещата програма InvestEU.

По отношение на образованието, комисарят сподели за новата си инициатива „Успех в училище за всички”. Целта е да се даде възможност на младите хора да развият основните си умения и да се намали дела на напускащите образователната система. Мария Габриел подчерта, че актуализираният План за действие за цифрово образование надгражда приетия по нейна инициатива през 2018г., но е с по-широк обхват, като включва също така неформалното обучение и обучението през целия живот. Тя призова регионите и общините за мнения относно актуализацията на плана, като заяви, че има готовност за организиране на видеоконференция с представители на регионалните и местни власти за неговото обсъждане през месец юли.

Продължава и сътрудничеството на Комисията с регионите и градовете по проекти с постигнати добри резултати, като платформата за обмен на знания, инициативите „Европейска столица на културата“, „Знак за европейско наследство“, „Науката се среща с регионите“ и много други. „Важно е да надградим партньорството ни с Комитета на регионите относно платформата за обмен на знания. Целта е платформата да се развие от инструмент за обмен на научни резултати в платформа за споделяне на мнения по стратегически приоритети, свързани с европейското научноизследователско пространство. Стремим се да изградим по-добра координация между обновена платформа за обмен на знания и инициативата Науката се среща с регионите, като част от пакет действия за насърчаване на диалога с регионите и градовете“, заяви Мария Габриел. Тя информира, че Европейската комисия подготвя и нови мерки, като организиране на съвместни информационни дни за регионите и форуми със заинтересовани страни в областта на научните изследвания и иновациите. Българският еврокомисар подчерта, че е много важен приносът на регионите за стратегическото планиране на мисиите и партньорствата по програма «Хоризонт Европа», тъй като те са насочени към глобалните предизвикателства за обществото и ползите за гражданите.

„Активното включване на местните и регионални власти в регионалната иновационна схема на Европейския институт за иновации и технологии и иновационните екосистеми по «Хоризонт Европа», в синергия с програма Еразъм+ и други програми на ЕС, ще допринесе допълнително за укрепването на европейското научноизследователско пространство и свързването му с европейското пространство за образование. Интелигентният подход към инвестирането ще осигури устойчиво и интегрирано местно развитие“, отбеляза още комисар Габриел. В израз на сътрудничеството с Комитета на регионите ще бъде изготвен съвместен план за действие с конкретни инициативи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани