Мохамед Халаф: Новият премиер на Ирак трябва да намали влиянието на Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/8670745 www.24chasa.bg
Мохамед Халаф

Предизвикателствата пред новия иракски премиер Мустафа ал Кадими са няколко, но е много важно да намали влиянието на Иран – политическо, икономически, културно, в армията, даже и религиозно, както и да намали напрежението между Иран и Ирак вътре в страната. Това каза в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ журналистът Мохамед Халаф.

Той коментира ситуацията в Ирак месец след одобряването на новото правителство начело с бившия шеф на разузнаването Мустафа ал Кадими, който е бил журналист и главен редактор на списание.
Мохамед Халаф уточни, че в Ирак от 17 години, след свалянето на Саддам Хюсеин, Иран е страната с най-голямо влияние и дори американците нямат такова, въпреки че свалиха Саддам Хюсеин и управляваха Ирак в продължение на 8 години.

„Първо, премиерът трябва да намери начин да успокои протестиращите от октомври младежи срещу корупцията и квотното разпределение на министерски кресла и постове в Ирак. Става дума за етническо, религиозно сектантско разпределение на постовете в резултат на което липсва компетентност. Кадими се опита първо това да направи, но срещна голям отпор от политическите партии, особено от проиранските партии и техните въоръжени марионетни организации“, обясни журналистът.

Халаф посочи, че за четири месеца са убити около 400 протестиращи младежи при откриване на огън срещу демонстрациите, от което следва друго предизвикателство.

„По какъв начин той ще успее да изземе оръжието от различните милиции, които фактически са скубали държавата и властта досега. Правителствата не управляваха, а милициите и въоръжените групи, които са другото крило на политическите партии във властта, определяха политическия, икономическия и социален дневен ред“, коментира още Халаф пред БНР.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани