Гърция, България и Кипър искат гъвкавост в правилата на новия Европейски пакт за имиграцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8670759 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Гръцкият алтернативен министър по миграцията и убежището Йоргос Кумуцакос е изпратил писмо до заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас и до еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, в което предлага в Европейския пакт за имиграцията и предоставянето на убежище да бъде включена клауза за извънредни ситуации и за по-голяма гъвкавост на правилата при подобни случаи, съобщи АНА-МПА, като се позовава на съобщение на гръцкото министерство на миграцията и убежището.

Писмото на Кумуцакос е подписано от още две страни-членки от "първата линия" на миграцията - Кипър и България, предаде БТА. 

По-конкретно се предлага при евентуална извънредна ситуация или миграционна криза държавите-членки, които са изправени непосредствено пред нея, да имат свободата да проявят гъвкавост в начина на управление и справяне с кризата. Клаузата трябва да предвижда възможността за активиране на извънредни механизми за предотвратяване и непосредствено посрещане на извънредни ситуации, както и за отклонения от начините за действие, когато това е необходимо.

В писмото се казва, че клаузата "трябва да бъде автоматично на разположение и (да бъде приложена) за непосредствена подкрепа на страните-членки, които са засегнати най-силно и са подложени системно на огромен миграционен натиск, като същевременно защитават границите на Европа. Солидарността е основополагащ принцип на правото на Съюза, принцип, който се среща 16 пъти в Договорите на ЕС. Този принцип ни обединява".

В съобщението Кумуцакос отбелязва във връзка с тази инициатива: "Страните от "първата линия" граничат с региони, които често пораждат напрежение и кризи, които на свой ред водят до съответните големи миграционни вълни. На тези европейски страни, които защитават не само национални, но същевременно и европейски граници, трябва да се признае, като израз на солидарност, възможността за гъвкавост в начините, по които посрещат непредвидими, извънредни и крайни обстоятелства. Искам да вярвам, че тези основателни опасения на страните от "първата линия" ще бъдат взети предвид при подготвяния нов Европейски пакт за имиграцията и предоставянето на убежище".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска