Великобритания се намесва в законодателството за националната сигурност в Хонконг

https://www.24chasa.bg/novini/article/8671843 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Китайският законодателен орган ОСНП наскоро прие Закон за защита на националната сигурност в специалния административен район Хонконг. Не е изненадващо, че веднага след приемането му, Съединените щати, Великобритания, Австралия и Канада излязоха със съвместно изявление, в което обвиниха Китай в нарушаване на „международните задължения", залегнали в китайско-британската съвместна декларация от 1984 г. Нека да видим какви „грешки" има Китай, пише Радио Китай.

Първо, крайната цел и основното съдържание на тази декларация е да определи възстановяването на суверенитета на Китай над Хонконг. Следователно, с връщането на Хонконг в родината през 1997 г., британските права и задължения към Хонконг приключиха.

Член 3 от декларацията предвижда основната политика на Китай спрямо Хонконг и всички тези политики са включени в Основния закон на Хонконг. Третата от тях е едностранно изявление на Китай, което е само ангажимент на Китай, няма нищо общо с британската страна и не представлява двустранни права и задължения.

Споменатият по-рано Основен закон на Хонконг и китайската конституция заедно формират правното основание за управление на Хонконг. Според член 23 от закона и при спазване на правната система на Хонконг, китайското правителство инструктира администрацията на специалния административен район да прилага законодателството за национална сигурност.

Въпреки това, 23 години след завръщането на Хонконг в родината, в района все още не е оформено законодателство срещу престъпления като измяна, отцепване, подбуждане към бунт и подриване на държавната власт. Това означава, че Основният закон все още не е приложен изцяло в Хонконг.

Навсякъде по света има закони, забраняващи и наказващи действия, които подкопават националния суверенитет, териториалната цялост и сигурност. Последната резолюция на ОСНП има за цел запълване на правните пропуски в Хонконг в това отношение. Решението на Китай да приеме законодателството е насочено единствено към престъпленията и няма да застраши самоуправлението на спецрайона Хонконг и законните права и свободи на гражданите и чуждестранните инвеститори в града.

Бившите колонисти обаче не забравят своето колониално господство в Хонконг и заедно със своите съюзници се месят във вътрешните работи на Китай чрез хонконгския въпрос.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване