Теменужка Петкова: От 1 юли т.г. до 30 юни 2021 г. парното ще струва 80 лв., сега е 93 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8671973 www.24chasa.bg
Теменужка Петкова СНИМКА: Архив

Цената на топлинната енергия ще е с 14% по-ниска спрямо сегашния регулаторен период. В момента средната цена е 93 лв., а за следващия регулаторен период от 1 юли тази година до 30 юни 2021 г., тя ще е 80 лв. Това заяви енргийният министър Теменужка Петкова пред Нова тв.

Според нея объркването с цената на парното, което се получи в последните дни, е комуникационен и КЕВР не е могла да обясни достатъчно добре какво се случва. Оттам е дошло и объркването, че цената се вдига с 22%. 

На извънредно заседание на правителството утре ще бъде взето решение "Булгаргаз" да възстанови над 201 млн. лв. на клиентите си - топлофикационните и газоразпределителни дружества. След това те трябва да направят изчисления в 30 дневен срок и да възстановят надвзетите суми на клиентите си. Петкова обясни, че абонатите, които плащат сметките си на месечна база, ще получат приспадане още в първата възможна фактура, след като са готови изчисленията. При клиентите, които плащат на база прогноза това ще се случи с изравнителните сметки. "Условно казано, ако месечно дължите 100 лв., ще платите само 20 лв.", уточни Петкова.

26% от абонатите на електроразпределителните дружества у нас са се възползвали от удвоения срок за плащане на сметките за ток по време на извънредното положение у нас.

Петкова увери, че промените в Закона за енергетиката, които се обсъждат в момента нямат отношение към крайните цени за потребителите. Ставало дума за транспониране на европейска директива, която касае пълната либерализация на пазара за електроенергия, която ще даде възможност на малките стопански субекти да излязат на свободния пазар.

Петкова говори и за идеята за създаване на държавна петролна компания, което бе прието на първо четене от депутатите. Тя обясни, че става дума за около 100 държавни бензиностанции в страната, като мрежата се очаква да се създаде до 2 г. "Целта е да има по-голяма конкуренция на пазара за горива. Това означава реални цени на горивата, което е в интерес на потребителите", обясни Петкова.

Тя увери, че се полагат усилия за наваксване на закъсненията заради пандемията по големите проекти - изграждането на "Балкански поток", интерконектора с Гърция и избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" и те ще се реализират в рамките на сроковете. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко

Ликвидация на съвместния си бизнес с Младен Михалев-Маджо е стартирал Васил Божков, показа проверка на "България Днес". Укриващият се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения и някогашният бос от СИК са на път да сложат край на продължилото близо три десетилетия ползотворно сътрудничество. След постигнат консенсус те са задвижили процедурата по ликвидация

Опасни боклуци, заровени в силажна яма, започна да копае багер под надзора на прокуратурата. В дупката в бившето ТКЗС на Червен бряг се смята, че има 60 тона отпадъци от електроника и акумулатори. Боклуците бяха открити през май и се смята, че са заровени там преди 2-3 или повече години. Вероятно са внесени от чужбина