2004 г.: депутат живее със 120 лева - трима опитаха битието на редовия гражданин

https://www.24chasa.bg/novini/article/8677441 www.24chasa.bg
Иво Атанасов пести, като разчита на домашно приготвена храна.

ПРЕДИ 16 ГОДИНИ “24 часа” прави

социален експеримент с политици

Росица Тоткова си купува вестници, но в последните дни от седмицата се налага да се откаже от това удоволствие.
Росица Тоткова си купува вестници, но в последните дни от седмицата се налага да се откаже от това удоволствие.

Владимир Дончев показва изтърканите подметки на обувките след ходенето пеша.
Владимир Дончев показва изтърканите подметки на обувките след ходенето пеша.

На 23 март 2004 г. “24 часа” публикува резултатите от социалния експеримент, който вестникът направи с трима депутати. Идеята беше да се види може ли депутат да оцелее със 120 лв., както живее голяма част от българите? 120 лева е минималната работна заплата по това време в България.

"24 часа" от 23 март 2004 година

Една седмица трима избраници и трима репортери живяха с 30 лв. Владимир Дончев от НДСВ, Росица Тоткова от ОДС и червеният Иво Атанасов единствени от всички депутати бяха доброволци да разберат как живеят обикновените хора. Те последваха примера на чешките си колеги и се отказаха от служебните привилегии. Резултатът от техния опит е следният: Дончев успя да спести 2 лв., като ходеше пеша и ядеше по-малко, Тоткова се оказа с похарчени 5 лв. повече от лимита, защото ѝ се наложи да си купува лекарство, а Атанасов пък успя да спечели 142 лв. от “Еврофутбол”.

Ако искаме да си вършим работата като хората, не можем да я караме с толкова малко пари, категорични са и тримата след края на едноседмичния им опит. Защото всеки избраник пътува до региона си поне веднъж в седмицата и има куп други срещи в София през останалото време. А за това трябват пари.

По-важният извод, който си направиха Дончев, Тоткова и Атанасов, обаче е, че с минималната заплата не може да се преживее дори и да се смятат само парите за храна и сметки.”

“24 часа” съобщава още, че юристът Владимир Дончев е скъсал два чифта обувки, докато участвал в социалния експеримент. Той отказва да дава съвети и рецепти за по-добър живот. “Видях колко им е трудно на хората и как всичко в България се променя ужасно бавно”, споделя депутатът. Тогава той смята, че при добри разчети и по-малко ядене може да се изкара и с 30 лв. на седмица. Още в понеделник той купи 10 яйца, половинка кашкавал, 1 хляб “Стара Загора”, 2 кисели млека, 1,5 кг ябълки и бутилка минерална вода от 1,5 л. Сметката бе 9,17 лв.

“24 часа” разказва и как синът на Иво Атанасов скрил в джоба си бележката за парното - 180 лева, за да не провали участието на баща си в експеримента. А депутатът от БСП пък дал последните си 5 лева на оркестър роми, които го посрещнали в неделната сутрин на площада в Кюстендил със скандирания “Иво, Иво, арабия Иво!”

Росица Тоткова пък призна: “Убедих се лично, че с тези пари не може да се живее, а при това ги използвах само за храна и градски транспорт, без разходи по жилище, дрехи и другите неща, които един българин трябва да може да си позволи.”

16 години по-късно минималната работна заплата в България е 610 лева от 1 януари 2020 г. За сравнение през 2001 г. е била 79 лева, а през 2013-а - 310 лева. Така че за 20 години тя е нараснала почти 8 пъти, а двойно спрямо 2013 г. Друг е въпросът дали тази сума може да стигне за издръжката на един човек. По данни на КНСБ за издръжката на семейство с двама родители и две деца в края на 2019 г. са били необходими 2517 лв. - на всеки от тях се пада по 629 лв. Това е най-високо ниво за издръжка на живота от последните 7 години.