Евтим Милошев: Солидарност е да купуваме български стоки и да почиваме у нас. Да го направим!

https://www.24chasa.bg/novini/article/8677852 www.24chasa.bg

Първите племена, общества и държави са се появили тогава, когато между определена група от хора е възникнала солидарност

И днес тя е основен белег на цивилизованите народи

Много популярни българи - лидери в своите професионални среди, подкрепиха в последните два месеца кампанията на “24 часа” “Подкрепям българското”. Музиканти, певци, актьори, готвачи обясниха защо за тях и семействата им е важно да купуват български стоки в кризата след пандемията.

Към тях се присъединява и продуцентът на едни от най-успешните телевизионни сериали у нас Евтим Милошев.

Първите племена, общества и държави са се появили тогава, когато между определена група от хора е възникнала солидарност. Това е първата характеристика и първото условие, за да започнат да се развиват цивилизациите. И днес солидарността е основен белег на цивилизованите народи. Тази солидарност започва с близките и семейството, с приятелите и съседите и стига до собствения народ и държава, както и до други народи, изповядващи сходни политически и човешки ценности. И за всяка държава няма по-ясен и по-точен барометър за солидарността от времената на криза, независимо дали тя е политическа, икономическа или социална. Тогава се проявяват силата и здравината на връзките между хората от една общност.

И в този кризисен за света момент призивът да купуваме българските стоки, да ползваме българските услуги и да почиваме в българските курорти е възможно най-базисната изява на това, което наричаме солидарност, и първото нещо, което можем и би трябвало да направим.

Впрочем това е стояло в основата на нашето оцеляване и в миналото. Като започнем от еснафските организации през османския период, които са подкрепяли по-слабите си членове в тежките моменти, и продължим през големия брой благотворителни дружества през Възраждането и стигнем до началото на Третата българска държава.

Едно от първите неща, които прави Стефан Стамболов в несигурните времена от края на XIX век, е да задължи чиновниците да се обличат само с български дрехи и да приеме закони, които насърчават българската индустрия и правят изгодно купуването на български стоки, за сметка на чуждите, които се облагат с мита и акцизи.

И ако днес за нас, бидейки страна-членка на Европейският съюз, законовият протекционизъм е невъзможен, то “менталният протекционизъм” или нагласата, че трябва всячески да си помагаме взаимно, е силно необходим и даже задължителен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега

Футболистът на "Реал" (Мадрид) Федерико Валверде призна, че треньорът Зинедин Зидан е повлиял за обрата при драматичната победа с 3:2 над "Бетис". Именно уругваецът вкара първото попадение в срещата. Домакините от град Севиля обърнаха чрез Манди и Карвальо още до почивката. "Реал" стигна до 2:2, след като Емерсон си отбеляза автогол