Списание Cell съобщи за пробив в китайските разработки на ваксина срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8679736 www.24chasa.bg

Китай е разработил кандидат за неактивирана ваксина срещу новия коронавирус (SARS-CoV-2), която засега носи името BBIBP-CorV, пише Радио Китай. Материалът, заедно със съответните изследвания и разработки, свързани с ваксината, бяха публикувани в събота в едно от най-авторитетните световни академични списания за природни науки Cell. Негови автори са водещи експерти от Националните институти за ваксини и серуми, Китайския център за контрол и превенция на заболяванията и Китайската академия за медицински науки.

В материала се дават детайли за пилотното производство на кандидата за неактивирана ваксина BBIBP-CorV, който индуцира високи нива на неутрализиращи титри на антитела при мишки, плъхове, морски свинчета, зайци и нечовешки примати, осигуряващи защита срещу коронавируса. Ефективен имунитет е постигнат след прилагането две дози ваксина, всяка от по 2 милиграма. В допълнение, BBIBP-CorV е проявила продуктивност и силна генетична стабилност за масово производство. Резултатите подкрепят по-ранни оценки по време на клинични тествания, според документа.

Пекинският институт за ваксини и серуми завърши изграждането на най-голямото в света съоръжение за производство на неактивирана ваксина срещу COVID-19, способно да осигури над 3 милиона дози, и с годишен капацитет от 100-120 милиона след стартиране на масово производство.

Освен това в материала на Cell се споменава, че през следващия месец предстои да бъде завършено съоръжение за производство на неактивирана ваксина, разработено от Уханския институт за биопродукти. Дотогава, двата китайски института за биологични изследвания ще имат годишен капацитет от над 200 милиона дози.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Андреа, ексклузивно пред "България Днес": Не се чувствам предадена, правя песни, вдъхновена от личния си живот, казва изпълнителката "Не се чувствам предадена!" Това заяви Андреа специално за "България Днес" в първото си интервю след раздялата си с Кубрат Пулев. Фолкпевицата разкрива пред вестника, че никой не я е предавал в трудните моменти

С опасност за живота си и в грубо нарушение на пътя изпъкна топмоделката Ивайла Бакалова в центъра на столицата, видя зоркото око на "България Днес". За да стигне до колата си, миската пресече натоварената ул. "Г.С. Раковски", като рискува живота си и мина буквално пред засилил се камион. След като притича на високите си токове

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"