Инспекторатът на ВСС: Няма нарушения на съдиите, пуснали Джок Полфрийман

https://www.24chasa.bg/novini/article/8681377 www.24chasa.bg
Джок Полфрийман

С мотив, че не са открити нарушения, Инспекторатът на ВСС прекрати проверката срещу съдебния състав от Софийския апелативен съд, постановил предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман. От институцията съобщиха за БТА, че това е станало още на 2 юни - малко след като ВКС отказа да възобнови делото по искане на предишния главен прокурор Сотир Цацаров. Така проверката е прекратена, защото не са установени нито конфликт на интереси, нито поддаване на натиск.

Не са установени и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

През септември съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати на инспектората сигнал, подаден срещу съдебния състав от ВМРО. В него се изказваха съмнения за нарушена независимост и безпристрастност на магистратите, както и че съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева са действали под натиск.

Тогава и членовете на кадровия орган се подписаха и под позиция, в която изразиха съпричастост към болката и страданията на близките на убития Андрей Монов. В нея те написаха, че споделят "усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта".