Платформа ще свързва вдъхновители и търсещи работа в дигиталния свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/8681649 www.24chasa.bg
БОРИС РАНГЕЛОВ

Тя дава идеи за кариера на тези, които сега прохождат, но и на доказани професионалисти, търсещи промяна

Твърди се, че кризите раждат идеи. Може да е клише, но двама млади българи – Мина Костова и Борис Рангелов, го доказват.

МИНА КОСТОВА
МИНА КОСТОВА

Наскоро създават платформата SmallTalk, чиято цел е да среща тези, които по една или друга причина искат да влязат в дигиталните професии, с онези, които вече са минали по този път. Вторите Мина и Борис наричат вдъхновители, защото виждат в тях нещо повече от ментори.

Проектът е изцяло безплатен и насочен към специалистите, заети в дигиталната сфера – не само програмисти, но и тези в дигиталния маркетинг, продажби, управление на проекти, продукти, дизайнери и т.н. Ще е полезен и за учениците, които се чудят дали да се запишат в университет, или директно да се насочат към работа в дигиталната сфера.

“Повлия ни ситуацията, в която всички се намирахме, и наближаващата криза - особено фактът, че много хора загубиха работатата си. Ние сме от другата страна – на тези, които имаха предимството да я запазят. Вдъхновихме се и решихме, че можем да помогнем”, казва Костова.

Тя се връща от Шотландия, където е учила финанси, но винаги е искала да работи в България. Когато завършва,

има възможност да се

занимава с инвестиционно

банкиране в Единбург или

Лондон, но се прибира у нас Случайно след разговор с ментор попада в сферата на човешките ресурси и в момента е мениджър в голяма фирма за маркетингови проучвания.

Борис работи като продуктов мениджър в компания за игри, където развива различни дигитални продукти – в сферите на разплащанията, трансформация, инструменти за уеб разработка и т.н.

Решават да дадат на проекта името SmallTalk, водени от вярата си, че

хубавите неща започват

от нещо малко и водят

до големи промени

Подобно е и началото му - Костова публикува в Линкдин пост, чрез който подканва хората да се обърнат към нея за безплатна консултация – да изработят професионално автобиографиите си, да се подготвят за интервю и т.н. Освен че по този начин разбира, че много хора предприемат кариерна промяна, идеята съвпада с тази на Борис. И пристъпват към действие.

Инициативата стартира съвсем скоро, в момента се събират кандидати и вдъхновители. За първите две седмици от старта на платформата имат записани по около 25 човека от двете групи. В момента се извършва селекция, която ще събере двете страни по най-подходящия и адекватен начин. Така ще се изпълни целта на проекта - не просто човек да намери работа, а да получи най-целенасочения съвет, от който има нужда. Това ще бъде постигано чрез формата за участие, в която са включени специфични теми, а идеята е да се напаснат точно с човека, който има мнение, опит и подготовка, за да отговори на конкретните въпроси на кандидата.

Ще бъдат организирани безплатни онлайн сесии, като единственото задължение на вдъхновителите е да проведат поне 2 сесии с един участник в рамките на месец, а сътрудничеството им може да продължи и след това. Подхождаме индивидуално към всеки участник и вдъхновител, обяснява Мина Костова.

Проектът ни е насочен и към хора, които все още не са взели категорично решение за преориентиране, но и към ученици и студенти - да говорят с някого, врял и кипял в професия, която им се струва интересна, но не знаят дали е точно за тях, разказва Рангелов. Според него именно споделянето на опит може да помогне в решението дали една професия е най-подходящата.

“Виждаме от нашите участници, че много от тях са хора със сериозен опит, имаме и студенти или ученици, които също търсят вдъхновител. Към момента преобладават тези, които правят кариерна промяна”, казва Рангелов.

Имат например участник с 10-годишен опит в банковата сфера, който решава да се преориентира към дигиталния маркетинг. За да се включи в инициативата, всеки трябва да напише кратко мотивационно писмо, същото е направил и въпросният бивш банкер. Сега Мина и Борис ще се опитат да намерят за него подходящия събеседник.

Примерът не е случаен, засега именно

професии в банковата

сфера са най-често

оставяните в миналото

Проектът далеч не е насочен само към тези, които са съвсем в началото на кариерния си път. Той дава възможност и на тези, които вече са по-напреднали в работата и в по-висока възрастова група – над 35-40 години, но все пак са се решили на промяна.

Рангелов посочва, че за последните 100 години професионалният свят се е променил изключително много. След индустриалната революция днешната реалност изисква съчетание на дигитални знания със специфични умения. Дори земеделието е вече високотехнологично, има цели системи, които могат да се управляват дистанционно. Човекът, който ги управлява, трябва да има комплексните умения за това.

Борис категорично не е съгласен с тезата, че дигиталният свят ще отнеме работата на хората. По-скоро ще има нови изисквания. И дава пример, че когато масово навлезе автономен транспорт, тези, които са шофьори днес, няма да пострадат, а ще спечелят. Те имат специфични знания и могат да се насочат към поддръжка на тези системи.

Според него тези способности стават изключително важни и същевременно са приложими към всяка сфера. Дава друг пример - специалист по продажби трябва да усвои нови дигитални умения, които не само ще му дадат предимство в работата, но и ще се превърнат в базово изискване, за да постига целите си.

Прави впечатление, че повечето от участниците и вдъхновителите са в София. Платформата обаче е онлайн и

има амбицията да

обхване цялата страна

Свързването на вдъхновители и участници била първата голяма крачка. След време ще се добави полезна информация, работа с компании, които предоставят дигитални обучения, стипендии, връзки с работодатели.

Според Рангелов работата с държавата би дала добър резултат за всички. В бюрата по труда и в Агенцията по заетостта трябвало да са по-гъвкави в решенията, които предлагат.

Можело да се работи с кандидати, които биха искали да се преквалифицират в дигитална професия, или да подобрят уменията си в своята сфера.

Има достатъчно хора, които са изключителни специалисти, чиито време и труд струват доста, но са готови да предлагат безвъзмездно подкрепата си на прохождащи в кариерата.

“За момента

вдъхновителите се

включват сами, но

предстои ние да се

свързваме с компаниите, които доброволно да разпространят информацията за нашата инициатива или да предложат вдъхновители, а защо не и участници. Един стажант например е абсолютно подходящ, дори и само за да извлече най-доброто от стажа си”, казва Рангелов.

Желанието им е да надграждат и надскочат идеята си, обмисля, когато е възможно, да организират голяма конференция или просто да съберат всички участници на едно място. Акцент ще са практическите умения.

“Наскоро имах разговор с приятели за разликата между куиз и дебат. В първото мнозина биха се справили добре, но в дебат, когато знанията трябва да бъдат интерпретирани и навързани, не е така”, дава пример Рангелов.