Може да получим първите европари за възстановяване след пандемията до края на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/8687124 www.24chasa.bg
Томислав Дончев

България може да получи първите евросредства за възстановяване след пандемията още до края на годината. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който беше изслушан в комисията по европейските въпроси към Народното събрание.

Пред депутатите Дончев обяви, че страната ни ще разполага с бюджет от почти 30 млрд. евро, безвъзмезна помощ и достъп до кредитиране за периода до 2027 г.

България трябва да изработи план как ще изхарчи допълнителните средства, които ще получи от Евросъюза за въстановяване след пандемията.

"Ако максимално бързо не сме готови със съответните схеми как тези пари да стигнат до тези, които най-много имат нужда, от тях не би имало ефект", каза Данчев.

Страната ни ще получи достъп до почти двойно повече средства от първоначално планираните. До 2027 г. ще разполагаме допълнително с над 9 млрд. евро безвъзмездно финансиране, както и с над 3 млрд., които можем да получим като заем.

Общо по програмата за възстановяване са предвидени над 6 млрд. евро, които трябва да бъдат усвоени до 2024 г. До 2021 г. пък ще има достъп до над 600 млн. от тях.

"Никой не може да е сигурен при изгубването на веригите на доставки по време на пандемията, те как точно ще се сглобят".

Заради ограниченото време най-голямото предизвикателство за правителството ще бъде изработването на експертен план за разходване на средтвата при максимална публичност.

"Никой, разбира се не мисли да работи на тъмно в някой мрачен кабинет в министерски съвет, дори и с най-гениалните експерти да разработи нещо съвършено, на което комисията да каже браво", допълни Томислав Дончев.

Правителството планира да използва досегасъществуващата организация за усвояване на допълнителните средства, няма да се създават нови органи и да се разширява администрацията.

Допълнителен пакет за България
12,845 млрд. евро общо
9,717 млрд. евро безвъзмездно финансиране
3,128 млрд. евро кредитно финансиране
Източник: МС

Допълнителен пакет за България
6,624 млрд. евро за възстановяване до 2024 г.
692 млн. евро средства с бърз достъп до 2021 г.
Източник: МС