Ангелкова: България е безспорно сигурна за здравето на туристите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8690582 www.24chasa.bg
Николина Ангелкова СНИМКИ: Министерството на туризма

Продължават интензивните разговори за привличане на чуждестранни туристи в България, която благодарение на усилията на правителството и Националния оперативен щаб е сред държавите с най-слабо разпространение на CОVID-19.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обсъди в телефонни и онлайн разговори излизането от кризисната ситуация с редица представители на институциите и бизнеса от различни държави. През последните седмици тя проведе неколкократни такива обсъждания с Разван Пиржол, държавен секретар в румънското Министерство наикономиката, енергетиката и бизнес средата, с министъра на туризма на Гърция ХариТеохарис, с Томас Барайс, парламентарен държавен секретар в Министерството наикономиката и енергетиката на Германия, с Анджей Гут-Мостови, държавен секретарпо туризъм в Министерство на развитието на Полша, с представители наминистерствата на външните работи и регионалното развитие на Чешката република, в чийто ресор е туризмът, с Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция,Асаф Замир, министър на туризма на Държавата Израел и др.

Всички изказахме общото становище, че са необходими съвместни и обединени усилия за преодоляване на кризата и поетапно възстановяване на пътуванията при спазване на здравните изисквания. Моите събеседници потвърждават, че перспективата пред България като туристическа дестинация е оптимистична, защото е сред страните с ефективни превантивни мерки срещу коронавируса. В условията на световна пандемия страната ни има редица съществени предимства, тъй като тази година основният мотив за избор на място за почивка безспорно е сигурността за здравето на туристите, коментира министър Ангелкова.

Около тезата за рестарт на туристическия сектор се обединиха и участниците в двете неформални онлайн срещи на министрите на туризма в рамките на Хърватскотопредседателство на Съвета на ЕС, това бе изразено и на видеоконферентната среща на министрите на туризма на България, Гърция, Хърватия и Кипър с участието на Фридрих Юсен, изпълнителен директор на ТУИ Груп.