19,5% спад на износа за април, 30 на сто на вноса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8690753 www.24chasa.bg

При храните свиването е наполовина в сравнение с година по-рано

Един от основните стълбове, които формират брутния вътрешен продукт на България наред с вътрешното потребление - износът, буквално се е сринал през април 2020 г., показват данните на НСИ, публикувани в четвъртък.

Той възлиза само на 3,7 млрд. лв., което прави спад от 19,5% на годишна база. Тенденцията продължава още от март, когато бе въведено извънредното положение и бяха наложени редица ограничения върху транспорта. Но все пак през март спадът беше само 8% на годишна база.

Вносът през април е с още по-голям спад - 30,8% в сравнение с година по-рано, като са внесени стоки на стойност почти колкото е бил и износът - 3,7 млрд. лв. Разликата е само десетина милиона лева, което прави търговското салдо отрицателно, но с много по-малко отколкото беше в началото на годината или предната година.

От спада в износа са пострадали доста голям кръг стоки, на които България е традиционен износител. Например спадът в износа на тютюн за ЕС е с 47,1%, а спадът на групата суровини, в които влиза и медта, която е с много силни позиции в българския износ, е със 7,6%.

Вносът на горива от трети страни, в които влиза и Русия, също е със сериозен спад през април от 37,3% на годишна база.

Традиционните износни стоки на България - храни от растителен и животински произход и суровини за хранителната индустрия, също бележат сериозен спад през април и на практика са се стопили наполовина в сравнение със същия месец на 2019 г.

Данните показват, че това е най-големият спад на годишна база в българския износ, по-силен дори от спада в разгара на стетовната финансова криза през 2009 г.