Кабинетът даде съгласие Българската банка за развитие да влезе в Първа инвестиционна банка

https://www.24chasa.bg/novini/article/8692809 www.24chasa.bg
Бойко Борисов КАДЪР: NOVA

Ще бъдат изкупени до 70% от записаните на аукциона акции, решиха министрите

На извънредно заседание кабинетът разреши на Българската банка за развитие да изкупи до 70% от записаните акции на Първа инвестиционна банка. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че така сме изпълнили всички изисквания, които са били поставени пред България от ЕК и ЕЦБ. „Целта е българите вече да не се плашат, че ще им фалират банките, както при някои премиери фалираха повече от една“, припомни Борисов. За последно снощи той се е чул с еврокомисар Маргарет Вестагер, която ни поздравила, че всичко, което се изисква от нас е свършено, подчерта премиерът.

Финансовият министър Владислав Горанов опита да представи пълния доклад , който е подготвен заедно с икономическия министър Емил Караниколов, но бе прекъснат от Борисов, който настоя да се приеме решението в спешен порядък.

Горанов припомни накратко, че след стрестестовете от 2016 г. , когато по методика на ЕЦБ са проверени 6 български банки, е бил установен капиталов недостиг при неблагоприятни сценарии за икономиките на две банки- Инвестбанк и ПИБ. И двете вече били капитализирани според изискванията, подчерта Горанов. И формулира решението така: кабинетът одобрява участието на ББР в ПИБ да се извърши при пазарни условия и до 70% от записаните и заплатени акции, а министър Караниколов – да уведоми ББР за съгласието на кабинета. Премиерът допълни, че акциите ще бъдат изкупени от банката на цени, включващи и лихви.

Очаквайте подробности от доклада