4 огнища на Ку-треска при преживни животни в Ямболско

https://www.24chasa.bg/novini/article/8694516 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В Ямболска област са установени четири огнища на Ку-треска при преживни животни, съобщи д-р Добромир Димитров, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол, цитиран от БТА.

Положителните проби са открити при 12 едри и дребни преживни животни в региона при планирани изследвания за контрол на болестта. Засегнати са четири ферми с над 1180 контактни животни. Те са за отглеждане на кози в елховското село Маломирово, за овце в Стралджа, за крави в стралджанското село Атолово и за едри преживни животни в боляровското село Шарково.

Болестта е сезонна и се разпространява от кърлежи, причинителят образува спори, които оцеляват дълго в природата и са устойчиви на дезинфектанти. Заболяването се предава и на хората чрез праха от помещенията, в които се отглеждат животните, обясни д-р Димитров.

Взети са допълнителни проби от засегнатите стада. На стопаните на фермите са издадени предписания за извършване на ваксинация на стадата и лечение на заболелите животни.

На 15 юни Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще изследва 14 контактни работници в засегнатите ферми. На този етап те не проявяват симптоматика на заболяването, която е близка до грип и Ковид 19.

Въведена е временна възбрана върху млечната продукция от животните. Кметовете на населените места, в които са засегнатите ферми, са уведомени за извършване на дезинсекция против кърлежи и комари.

Досега в страната са установени общо 34 положителни проби на Ку-треска в четири области - София-област, Шумен, Габрово и Ямбол.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина