Инфарктно заседание на БСП днес, пленумът се събира за първи път след коронакризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8695605 www.24chasa.bg
Поредното тежко заседание на Националния съвет очаква соцлидерката Корнелия Нинова днес.

Инфарктно заседание на Националния съвет на БСП се очаква днес. Червеният пленум се събира за първи път след пандемията с коронавируса. Последното му заседание беше в края на февруари.

В официалния дневен ред са включени само две точки - оценка на кризата COVID-19 и социално-икономическите мерки, които БСП предлага за преодоляването ѝ, както и приемане на годишния финансов отчет на партията за 2019 г. бюджета и щата за тази година. А соцлидерката Корнелия Нинова вече обяви, че ще иска подкрепата на другарите си за организирането на всенародна подписка за оставката на правителството на Бойко Борисов.

Въпреки това обаче се очаква вътрешната опозиция да повдигне въпроса с предстоящия пряк вътрешен избор на лидер и конгреса наесен. Причината е, че решението за датите на двете събития бе взето на подпис и само с 1 глас разлика. Подкрепиха го 94 от членовете на Националния съвет, а 93-ма бяха против. След това някои от подписалите се оплакаха от натиск от страна на “Позитано” 20, а други обявиха, че са го подписали с особено мнение.

Вземането на решението на подпис бе критикувано преди ден и от бившия военен министър и член на НС Ангел Найденов. В интервю за “24 часа” той обясни, че въпроси, свързани с отчетно-изборната кампания в партията, с представянето на кандидатите за лидер и провеждането на самия избор, както и с датата на конгреса, са достатъчно драматични, за да се решават на подпис. Неговото мнение се споделя от повечето от опозиционерите на Нинова, затова се очаква темата да се разгледа днес.

Очаква се да бъде поставен и въпросът за мандата на Нинова, след като по време на коронакризата Георги Гергов обяви, че той е изтекъл на 7 май.

На пленума Централната комисия по партиен избор, станала по-известна като червената ЦИК, ще отчете работата си до момента. Шефът ѝ Емил Войнов ще трябва да отговори на критиките на вътрешната опозиция, че при проверка на списъците с членове се задраскват хора, които не са открити по телефона.