Българската банка за развитие става акционер в Първа инвестиционна банка (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8695773 www.24chasa.bg

Тя ще държи малко под 19% от акциите срещу около 140 млн. лв., влиза и в надзора на частния трезор

 За цената от 5 лв. е правен подробен сравнителен анализ с цената на други големи банкови сделки от последните години

Държавата ще придобие малко под 19% от капитала на ПИБ и ще плати за него до 140 млн. лв. Участието ще се случи през Българската банка за развитие (ББР). Това стана ясно след извънредно правителствено заседание в петък, на което кабинетът разгледа доклад за участието на ББР в сделката и разреши на трезора да изкупи до 70% от записаните акции на ПИБ.

Частната банка ще бъде капитализирана на пазарен принцип с общо 200 млн. лв., като остатъкът над 140 млн. лв. ще бъде платен от неизвестни засега частни инвеститори.

Премиерът Бойко Борисов изрично подчерта, че благодарение на тази сделка вече изпълняваме всички изисквания на ЕК и ЕЦБ, за да се присъединим към Банковия съюз на ЕС и чакалнята за еврото ERM II.

“Целта е българите вече да не се плашат, че ще им фалират банките, както при някои премиери фалираха повече от една”, каза Борисов. И добави, че държавата влиза в ПИБ с уговорката един ден банката  да изкупи обратно акциите си “с лихвите”.

“И много важно да се подчертае, че след това ще бъдат изкупени обратно от банката на цени с лихви и няма да загуби по никакъв начин ББР и държавата. Това трябва да го има изрично записано”, категоричен бе Борисов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов, който е принципал на ББР обясни, че Европейската комисия е поискала държавното участие в капитализацията да бъде сведено до максимум 70% с цел трансзакцията да не се счита за държавна помощ. Така че за операцията няма да има нужда от допълнително одобрение от Европейската комисия.

Държавата, както и частните инвеститори в ПИБ, имат срок до 25 юни да внесат парите. ББР ще има право да посочи свой член на надзорния съвет на ПИБ. Късно вечерта срокът бе удължен.

Финансовият министър Владислав Горанов направи подробна обосновка на емисионната цена на акциите от ПИБ - 5 лв. за брой при пазарна цена на борсата от 2-3 лв. Според Горанов борсовата цена не е най-адекватният измерител на стойността на книжата на ПИБ, тъй като българската борса е с много слаба ликвидност и това обезценява книжата на компаниите, които се търгуват там, с до 50% от стойността им.

За цената от 5 лв. е правен подробен сравнителен анализ с цената на други големи банкови сделки от последните години у нас – за придобиването на ОББ, SG Експресбанк и “Пиреос”. Проучен е и банковият пазар в Централна и Източна Европа. Анализирани са и характеристиките на пазарната позиция на ПИБ. Анализът е установил, че е справедлива цена от 5,93 лв., която е предложена на инвеститорите с около 15% отстъпка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни