По-бърз избор на лидер поиска опозицията на Нинова (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8696927 www.24chasa.bg
Заради измерването на температурата на входа на "Позитано" 20 се образуваше опашка

Изборът за лидер на БСП да не е на 26 септември, а да се изтегли в началото на месеца, веднага след отпускарския август. Това поиска вътрешната опозиция в партията преди началото на Националния съвет на партията, който се събра на "Позитано" 20. Червеният пленум се събира за първи път след епидемията от коронавирус. Всички членове минаха през специално сложена на входа на централата термокамера и получиха маски от охраната.

Опонентите на лидерката Корнелия Нинова искат прегласуване на взетото на подпис решение на Националния съвет, с което бяха определени датите за избор на лидер и на конгреса.

Това "решение", което бе прието, е нелегитимно, критикува президентът на ПЕС Сергей Станишев на влизане на заседанието. Ние не може да позволяваме нещо, което касае фундаментални неща за функционирането на партията - избор на лидер и конгреса, да бъдат правно оспорими. Един човек от тези, които са подписали, да каже, че си оттегля подписа, и всичко пада, предупреди той.

Станишев поиска свиване на сроковете, но не се ангажира с дата. Той предупреди, че трябва да се подходи спокойно и да има време за провеждане на конференциите, но БСП да не изпадне в риска, ако има втора вълна от COVID-19, да не се окаже в разкрачено положение както последните месеци.

Трябва сериозна дискусия кога са най-подходящите срокове с оглед готовността на БСП за избори. Най-важното е в каква кондиция влизаме, какво предлагаме на хората като алтернатива и дали сме убедителни, предупреди той.

Президентът на ПЕС призова и да се направи оценка на това какво се случи в страната през тези 3 месеца на епидемията. В здравен аспект излизаме сравнително добре, но в социално-икономическата сфера мерките на правителството са фрагментарни и слаби и БСП трябва да каже какво предлага като алтернатива, каза той.

Станишев критикува обявената от Нинова инициатива за всенародна подписка за оставката на правителството. Повтаряме погрешни практики, каза той и напомни как миналата година лидерката обяви напускането на парламента, а решениета на пленума беше взето след това. 3 месеца ни нямаше тогава в парламента и от това загубихме, каза той. И напомни как БСП организира подписка за референдум за АЕЦ и това коствало огромни усилия.

Смущаващо е, че за пореден път се държим като извънпарламентарна сила, коментира още Станишев и напомни колко парламентарни инструменти има БСП и в момента.

От нас се очаква да бъдем консолидирани, а тежките разделителни линии явно ще продължат в тази кампания, такъв тон се задава от ръководството, коментира и Красимир Янков. Той също поиска съкращаване на сроковете за избор на лидер и конгреса. Октомври, както предлага Нинова, е недопустимо, при условие, че очакваме или предсрочни избори наесен, или редовни през март. Колкото по-кратък е срокът да се мобилизира след това партията за изборите, толкова по-малки са шансовете тя да получи доверие, предупреди Янков.

Затова той приемал като провокация предложението да се удължи кампанията с още година. И поиска изборът да е в началото на септември. 

Янков напомни, че е заявил е желанието си да се кандидатира за лидер. Това, което се случва в БСП, не е добро нито за партията, нито за симпатизантите, нито за България, допълни той. И критикува, че близо година БСП се занимава със себе си и с това кой да е председател, а не да е коректив на управлението.

Янков също критикува искането на Нинова за всенародна подписка. Такава подписка приляга на извънпарламентарни партии. Ако ръководството и Нинова не могат да ръководят ПГ и да използват механизмите в Народното събрание, значи е изчерпано и само дава оценка за себе си, каза Янков.

Янаки Стоилов също поиска по-радикални мерки, отколкото предлаганата от лидера всенародна подписка за събаряне на властта. Има много въпроси, за които да протестираме, не можем да чакаме събирането на някакви подписи, би трябвало преди това да има действия, които водят до развръзка, смята социалистът. За него левицата трябва да е в състояние да организира протести до оставка на правителството.

Депутатът Филип Попов обаче подкрепи идеята за всенародна подписка за събаряне на кабинета. Според него вот на недоверие нямало да даде същия резултат, защото останалите партии не виждали това, на което са подлагани обикновените хора. Ние влизаме от скандал в скандал, които тресат страната и са предизвикани от управляващите заради модела на управление, обясни той. Всенародната подписка щяла да има повече тежест от предходните вотове на недоверие.

Попов защити взетото решение на подпис за датата за избор на лидер. От юридическа гледна точка проблем нямало, решението било легитимно. И при предишни председатели се вземали решения на подпис, важно е волеизявлението, подчерта той. В устава не било записано, че трябва да има физическо присъствие, за да се вземе дадено решение, смята червеният юрист.

Мисля, че смисълът на днешния пленум е да се формира политика, която ще позволи консолидация, коментира пък Костадин Паскалев. Ако продължим по този начин, скоро няма да има пленум на БСП, анализира той ситуацията в червената партия.

Важното е да се вземат онези решения, които касаят перспективата на БСП да бъде реална опозиция в България, защото ще гледаме тези безобразия, които гледаме в момента, каза още Паскалев.

Корнелия Нинова трябва да си ходи, тя е вредна за партията, вредна е и за България, заяви обаче Георги Гергов. Алтернатива винаги има, отсече той.